USA:s president Joe Bidens ”Build back better”-plan ser ut att misslyckas – då sänker investmentbanken Goldman Sachs prognosen för USA:s BNP nästa år. 

ANNONS

Den amerikanska ekonomin riskerar att bli svagare nästa år än vad som tidigare förutspåtts, rapporterar CNBC.

Detta efter att den demokratiske senatorn Joe Manchin sagt att han inte tänker stödja president Joe Bidens ”Build back better”-plan, vilket innebär att administrationens stora ekonomiska paket inte har tillräckligt med stöd i senaten för att bli verklighet. Planen innehåller stora utgifter för klimat, infrastruktur och sociala program.

”Ser osannolikt ut”

I ett meddelande till sina kunder skriver investmentbanken Goldman Sachs chefsekonom Jan Hatzius på söndagen att misslyckandet kommer att bromsa den ekonomiska tillväxten i BNP 2022.

”BBB-antagandet såg redan ut som en svår process och i ljuset av Manchins kommentarer justerar vi vår prognos för att ta bort antagandet att BBB kommer att bli lag. Även om BBB i sin nuvarande form ser osannolikt ut, finns det fortfarande en god chans att kongressen antar en mycket mindre uppsättning skatteförslag som handlar om tillverkningsincitament och problem med leveranskedjan”, skriver han enligt CNBC.

Goldman sätter nya prognoser för BNP

Goldman Sachs justerar därför sina prognoser för BNP och räknar nu med en tillväxt på 2 procent under första kvartalet, följt av 3 procent och 2,75 procent under de följande två kvartalen. Goldman Sachs förväntade sig tidigare en tillväxt på 3 procent, 3,5 procent och 3 procent. De varnar också för att den stigande inflationen gör lagstiftningen svårare att få igenom.

ANNONS
ANNONS

”Med en total KPI som når så högt som 7 procent under de närmaste månaderna i vår prognos innan den börjar falla, kommer den inflationsoro som senator Manchin och andra redan har uttryckt sannolikt att kvarstå, vilket gör lagstiftningsprocessen svårare,” skriver banken också.

Läs även: Goldman Sachs stoppar banktopparnas julfester [Dagens PS]