Beowulf Minings har inte flyttat några pengar till Brittiska Jungfruöarna. Detta enligt bolagets styrelseordförande Sven Otto Littorin, skriver Dagens Industri.

ANNONS

Påstått brevlådeföretag

Det var i samband med att Aftonbladet rapporterade om att prospekteringsbolaget Beowulf Minings har kopplingar till skatteparadis som styrelseordföranden Sven Otto Littorin i förmiddags såg det nödvändigt att gå ut och dementera.

Gruvaktien hade då börjat rasa, enligt Dagens Industri.

I Aftonbladets artikel framgick det bland annat att Beowulf Minings via ett dotterbolag i Kosovo, Vardar Minerals, skulle ha flyttat pengar till ett så kallat brevlådeföretag på Brittiska Jungfruöarna vid namn Vardar Geoscience.

Anka av Aftonbladet

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt klargjorde Littorin att det inte flyttats några pengar till Brittiska Jungfruöarna och refererade till Aftonbladets påstående som en ”anka”, skriver Dagens Industri.

Han menade även att Aftonbladet missuppfattat hur ägarförhållandena ser ut.

”Så här är det: Beowulf är delägare i Vardar Minerals, som är ett Londonbaserat företag som gör prospektering i Kosovo. Det har vi varit i flera år”, sade Littorin.

Han förklarade vidare att det under hela den tiden funnits ett dotterbolag till Vardar Minerals vid namn Vardar Geoscience, som inte bedriver någon verksamhet eller tjänar något större syfte. Något som enligt Littorin bör framgå av Beowulfs årsredovisning.

Påbörjat en avveckling

Han tillade också att Beowulf sedan de blev majoritetsägare för moderbolaget Vardar Minerals har påbörjat en avveckling av Vardar Geoscience, på grund av ovan nämnda skäl, vilket de sedan tidigare uppmanat sitt dotterbolag att göra.

”Slutsatsen av det hela är att det inte gått en enda svensk krona till något skatteparadis någonstans. Det är totalt falskt. När vi deltagit i nyemissioner i Vardar har pengarna gått till prospektering i Kosovo”, sade Littorin.

ANNONS
ANNONS

Nu återstår det att se om gruvaktien återhämtar sig efter ett rejält tapp, vilket Littorin passade på att beklaga.

”Jag hoppas att aktieägarna står ut och är källkritiska när det kommer till sådant här. Det är för mig obegripligt hur man kan skriva en sådan här artikel”, sade han.

Läs även: [Dagens PS]