Ben & Jerry’s konflikt med Unilever slutar i rättegång. Glasstillverkaren hävdar att ägarföretaget bryter mot avtalet som skrevs när Unilever köpte upp Ben & Jerry’s.

ANNONS

Ben&Jerry’s konflikt med ägarföretaget Unilever startar 2021, när glassbolaget beslutar att sluta sälja sin produkt i de ockuperade palestinska områdena, enligt Quartz. Däremot fortsätter man att sälja i resten av Israel. Ben & Jerry’s grundare är judiska, och företaget stödjer staten Israel.

Kringår problemet – säljer Israel-delen

Beskedet orsakar problem för Unilever, som pressas av Israel och investerare att upphäva beslutet. Unilever är ett jätteföretag som profilerar sig som ”etiskt”, och har under årens lopp köpt upp ett stort antal företag med ”starka moraliska åsikter” – som bland annat Ben & Jerry’s.

I juni 2022 kommer beskedet att Unilever har en lösning på problemet: man säljer den israeliska delen av Ben & Jerry’s till licensinnehavaren i Israel. Man tvår sina händer – och samtidigt fortsätter samma produkt att säljas under samma namn i både Israel och de ockuperade palestinska områdena.

Bryter mot köpeavtalet

Ben & Jerry’s är inte nöjda med lösningen. I juli lämnar man in en stämningsansökan mot ägarna, där man säger att Unilever bryter mot ”bokstaven och anden” i det ursprungliga köpeavtalet som upprättades för drygt 20 år sedan.

”Om Unilever är villiga att så uppenbart bryta mot avtalet som styrt parternas uppförande i över två decennier tror vi inte att det slutar med det”, säger Ben & Jerry’s styrelseordförande Anuradha Mittal i ett uttalande enligt Quartz.

”Hotar verksamheten”

”Om inte vi inte tar itu med frågan kommer Unilevers agerande att underminera vårt sociala uppdrag och varumärkets grundläggande integritet, vilket hotar vårt rykte och i slutändan vår verksamhet”, fortsätter Mittal.

Unilevers talesperson säger till Quartz att man inte kommenterar i frågor som kan få rättsliga följder.

ANNONS
ANNONS

Företagen möts i domstol i New York åttonde augusti.

Läs även: Twitter: Vi lurade inte Musk [Dagens PS]

Läs även: Unilever-vd: ”Företag sätter vinsten framför klimatet” [Dagens PS]