Australiens investmentbank Macquarie Group tänker sluta finansiera kolprojekt fram till 2024. De följer trenden bland finansiella institutioner som överger den smutsiga energikällan.

ANNONS

Samtidigt som den Sydney-baserade banken har satt 2024 som deadline för kol så har minskningen för investeringar som inkluderar den fossila källan redan börjat.

Kolsektorn inom Macquarie Group uppgick till motsvarande 650 miljoner kronor under räkenskapsåret som slutade i mars – vilket är hälften av förra året, skriver Mining. 

Flytta kolinvesteringar

Vd:n på Macquarie Group, Shemara Wikramanayake, har sagt att hon vill se samtliga kolinvesteringar inom banken flyttas till andra sektorer fram till 2024.

Hon är inte ensam.

Trenden bland banker och andra finansiella institutioner världen över följer samma spår. De känner den ökade pressen från aktieägare och lobbygrupper – som vill överge kol.

Storbankerna överger

I Australien har tre av landets storbanker – Australia and New Zealand Banking Group (ANZ Bank), Commonwealth Bank of Australia och Westpac – samtliga sagt att de tänker sluta finansiera kol, som räknas som den smutsigaste av de fossila källorna.

Trots den gröna trenden utgör kol fortfarande 18 biljoner kronor i börsnoterat kapital, vilket är en fjärdedel av det totala värdet på de globala aktiemarknaderna, enligt tankesmedjan Carbon Trackers senaste uppskattning.

Läs mer: Rekordhögt pris på utsläppsrätter i EU

 

ANNONS
ANNONS