Protesterna rasar i den svenska storbanken. Här är bakgrunden till medarbetarnas ilska.

ANNONS

Dagens Industri berättar i måndagens tidning att det jäser internt i Handelsbanken och att nya vd:n Carina Åkerström är hårt pressad efter styrelsens beslut att skrota utbetalningen till vinstandelsstiftelsen Oktogonen.

Åkerström har enligt Di i ett brev till bankens över 12.000 anställda förklarat att åtgärden kommer av att 2018 var ett osedvanligt svagt år.

Det var den 17 april som styrelsen med ordförande Pär Boman och vice ordförande Fredrik Lundberg meddelade personalen att den planerade utbetalningen på 827 miljoner kronor till vinstandelsstiftelsen Oktogonen stoppas.

”I praktiken snuvades då varje anställd i banken på närmare 70 000 kronor”, konstaterar Di, som uppger att styrelsen även satte ett tak på 850 miljoner kronor på vad som kan avsättas till Oktogonen under ett enskilt år, en maxsumma som inte påverkas av inflationen.

Det här är roten till det missnöje som nu finns bland bankens anställda och som fått Carina Åkerström att gå ut med ett brev i förhoppning om att dämpa de upprörda känslorna.

ANNONS
ANNONS

Men hennes bild av att banken haft det oerhört tufft under 2018 går stick i stäv med vad den tidigare vd:n Anders Bouvin gjort gällande. Han var vd och koncernchef fram till slutet av mars i år och enligt Di tackade han sina kollegor i årsredovisningen för ”en långsiktig och framgångsrik utveckling för Handelsbanken” under 2018.