Intern granskning visar på misstänkta transaktioner till ökänd bank, skriver Di.

Det är Swedbank som i en intern granskning funnit misstänkta transaktioner till banken FBME. Transaktionerna kopplas till Syriens kemiska vapenprogram, uppger alltså Dagens Industri i tisdagens papperstidning (obs, inloggning krävs).

Tusentals människor har fått sätta livet till i gasattacker i det syriska inbördeskriget, och den syriska regimen anklagas av flera stater för de hänsynslösa morden på män, kvinnor och barn.

Enligt vad som avslöjas kopplas Swedbank till kemvapenprogrammet. Storbanken har tidigare kopplats till kemvapenprogrammet via banken FBME, som utpekas som en av de mest skrupelfria bankerna i världen med illegala verksamheter som vapenhandel, penningtvätt, trafficking och terrorfinansiering.

USA har tidigare strypt möjligheten för FBME, vars huvudkontor ligger i Tanzania, att få tillgång till det amerikanska banksystemet. Banken uppges allts¨å sanktionera Syriens kemvapenprogram, SSRC, som är en förkortning av Scientific Studies and Research Center.

ANNONS
ANNONS

SVT rapporterar om att amerikanska myndigheter ställt frågor om Swedbanks affärer med FBME. Det har skett i samband med den utredning som görs i USA med anledning av den misstänkta, storskaliga penningtvättshärvan i Swedbanks baltiska filial, som SVT:s Uppdrag granskning avslöjat.

Så här säger Unni Jerndal, presschef på Swedbank, angående det som nu avslöjas om Swedbanks kopplingar till Syriens kemvapenprogram via den skandalomsusade banken FBME:

”Vi har noterat att FBME har förekommit i nyhetsrapporteringen. Givet att vi är under utredning, både av flera olika myndigheter och i en intern utredning, så kommer vi inte att ge några ytterligare kommentarer i nuläget”.