Dagens PS

Finansinspektionen ska granska hållbarhet

Erik Thedéen
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen nobbar Göran Perssons förslag. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 20 apr. 2021Publicerad: 18 mars 2021

Finansinspektionen kommer att granska hållbarhet 2021. De ska se vilka hänsyn bankerna tar till hållbarhetsrisker i affärsplaner och riskhantering.

ANNONS
ANNONS

FI:s nya hållbarhetssatsning framkommer i en rapport som myndigheten släppt under torsdagen.

I rapporten beskrivs bland annat FI:s arbete med kommande EU-regleringar och för att få fram en global standard för hållbarhetsrapportering, samt andra aktiviteter på området som FI nyligen genomfört eller avser att genomföra i närtid, skriver myndigheten på sin hemsida.

“De kan bidra till lösningen”

“Finansiella företag kan inte på egen hand lösa klimatproblemet, men de kan bidra till lösningen om de jobbar på rätt sätt. Mycket är på gång, men FI ser behov av att finansiella företag är mer öppna om klimatrisker och sin finansiering av företag i klimatpåverkande sektorer”, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

FI har bland annat gjort beräkningar på hur tillgångar i svenska försäkringsföretag förhåller sig till klimatmålen i Parisavtalet, där världens länder enades om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5−2 grader.

Under 2021 kommer Finansinspektionen också att granska hållbarhet i bankernas affärsmodeller och kreditrisker, genom att granska vilka hänsyn bankerna tar till hållbarhetsrisker när de bedömer lönsamheten i sina affärsplaner och i sin riskhantering. FI kommer dessutom att analysera hållbarhetsrisker i bankernas kreditportföljer.

Läs mer: FI-topp varnar för dyra bostadsköp – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS