Förberedelserna för nästa generation att ta över Wallenbergarnas imperium har pågått i åratal. ”Familjemedlemmar som bara vill tjäna pengar kommer inte att vara intresserade”.

Det framhåller Peter ”Poker” Wallenberg Jr i Di Weekend, som besöker högkvarteret på Blasieholmen i Stockholm.

Tillsammans med brodern Jacob Wallenberg och kusinen Marcus ”Husky” Wallenberg styr han sfären där både storbanken SEB och investmentbolaget Investor ingår.

Trion tog över ledarskapet från Peter ”Pirre” Wallenberg, som ensam styrde imperiet ”med järnhand”. ”Pirre” gick bort 2015 och den sittande Wallenbergledningen planerar nu som bäst för att lämna över tronen till arvtagarna.

31 arvingar exklusivt utvalda

Enligt reportaget har 31 arvingar mellan 8 och 41 år valts ut bland hundratals personer i släkten, bara i Sverige, framgår det.

I den sjätte generationen Wallenberg som ska ta över imperiet finns barn till den nuvarnde ledartrojkan, barn till deras syskon och kusiner. Arvtagarna uppges härstamma ”i rakt nedstigande led från tredje generationens Marcus ”Dodde” Wallenberg”.

Även ingifta bonusbarn finns bland kandidaterna att ta över makten.

Peter Wallenberg Jr berättar i artikeln att familjen, samtliga i den sjätte generationen, hade sin första stora sammankomst 2013

ANNONS
ANNONS

”Vi har ju en familjegren i England och många som bor utomlands. Sedan dess har vi samlats fyra-fem gånger per år. Målet är att skapa en nyfikenhet kring familjeverksamheten, vår historia och det kretslopp vi ingår i”.

Var ”nisse” och blev vd för Grand Hôtel  

För Jacob och Marcus har vägen varit till synes snitslad upp till toppen i sfären. För Peter ”Poker” Wallenberg har karriären i Wallenbergimperiet inte varit lika spikrak.

Han var över 50 år innan han blev ordförande efter sin far i Wallenbergstiftelserna.

Dessförinnan jobbade han över 30 år i servicenäringen och Di Weekend berättar att han var ”nisse” på familjeägda Grand Hôtel innan han blev vd för det fashionabla hotellet.

Generationsskiftet är av speciell karaktär, konstaterar Di Weekend. Familjen Wallenberg äger inte sina tillgångar själv. Allt ägande uppges ligga i 17 allmännyttiga familjestiftelser, där 13 av arvtagarna i dag sitter i styrelserna.

De samlade tillgångarna i familjestiftelserna är, enligt artikeln, cirka 150 miljarder kronor.

I Europa utmärker sig Wallenbergstiftelserna som en av Europas största forskningsdonatorer varav Knut och Alice Wallenbergs stiftelse är den i särklass största.

Fokus på kretsloppet i stället för pengarna

Peter Wallenberg Jr menar att allt handlar om att ”främja Sverige”. Han berättar att han växte upp med en kultur där agendan och fokus enkom låg på bolagen och det finansiella.

ANNONS
ANNONS

Men i dag ser den mäktiga familjen till helheten, ”att vi är en del av det här kretsloppet”, som han uttrycker det.

Till Di Weekend säger Peter ”Poker” Wallenberg, som leder generationsskiftet av imperiet, också:

”Familjemedlemmar som bara vill tjäna pengar kommer inte att vara intresserade av det här.”

Läs hela Di Wekeend-reportaget (betalvägg).

Läs även: Wallenbergarnas önskemål på Joe Biden [DagensPS.se] »