Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, tror på skrällar i samband med storbankernas rapportsläpp. 

”Både Goldman Sachs, JP Morgan och Bank of America kom med starka resultat, en bra bit över förväntan. Och jag tror att de trender vi kan se i bankrapporterna från USA även kommer bli synliga i Sverige”, säger Andreas Håkansson till Svenska Dagbladet.

Bankerna fortsätter låna ut pengar, lönsamheten är stark och kreditförlusterna låga. Och det är skälet till att han tar höjd för överraskningar från bankerna i rapportfloden.

SvD konstaterar att de svenska bankerna klarat pandemikrisen bra och att Finansinspektionens farhågor om extrema kreditförluster inte slagit in.

SEB och Nordea draglok på börsen

Tidningen slår fast att bankerna, efter ett motigt 2020, nu fått ”revansch” och de två banker som gått bäst uppges vara Nordea (+26 procent) och SEB (+22 procent)  i år. Tre av fyra storbanker uppges ha spöat börsens index.

För Swedbank har det inte gått lika bra, där är avkastningen 6 procent från Stockholmsbörsen så här långt 2021, framgår det.

Thomas Jellvik, aktiestrateg på DNB, säger i artikeln att bankerna till skillnad mot många andra bolag i börsyran inte är ”särskilt högt värderade”.

Även han tror på skrällar i bankrapporterna där Handelsbanken är först ut att redovisa sina siffror i dag, onsdag. Klockan 7 släpper banken sina siffror. Och så här gick det.

Nordea har alltså gått starkt i år och även fått tummen upp av finanstoppen Christer Gardell vars aktivistfond Cevian är tredje största ägare i Nordea, skriver SvD.

ANNONS
ANNONS

Peter Malmqvist, fristående analytiker, funderar dock vad som hände i Nordea och pekar på flytten till Finland och att vd:n i Finland snabbt därefter lämnade sin stol, plus att Björn Wahlroos försvunnit som ordförande och att Sampo aviserat att man har för avsikt att dumpa Nordea.

Malmqvist säger till SvD att han i likhet med – vad han antar – många aktieägare under vad som hände i Nordea.

Läs även: Det händer på börsen i dag, den 21 april [DagensPS.se] »