Det saudiska oljebolaget Saudi Aramco är världens mest lönsamma bolag. Men två av AP-fonderna kommer inte att göra några investeringar i oljejätten om det blir en börsnotering.

Det är Dagens Industri som skriver om nobben från två av AP-fonderna. 2:a AP-fonden säger att de inte kommer göra några investeringar på grund av miljömässiga och sociala skäl om Saudi Aramco börsnoteras. Detta trots att 2:a AP-fonden redan har 30 miljoner kronor i företagsobligationer hos Saudi Aramco.

Även 4:e AP-fonden ställer sig negativt. De andra två AP-fonderna har inte svarat på förfrågan från Dagens Industri.

”Fjärde AP-fonden kommer inte att delta vid en eventuell börsnotering av Aramco. Vi investerar inte i aktier noterade i Saudiarabien och vi kommer därför inte att köpa aktier i Aramco” säger Tobias Fransson, Chef Strategi och Hållbarhet på 4:e AP-fonden till Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Enligt samma tidning skulle Saudi Aramco vid en börsnotering kunna värderas till 2.000 miljarder dollar. Men börsroteringen har försenats på grund av flera faktorer.

Drönarattacken mot Saudiarabiens oljefält, investerares skepsis till den höga värderingen och kritik av miljömässiga skäl ska ligga bakom förseningen. Förhoppningen från företagets sida ska vara att Saudi Aramco går in på Riyadhbörsen den 11 december.

Förra året redovisade Saudi Aramco en vinst på 213 miljarder dollar före skatt.