Aktiespararnas vd retar sig på att Swedbank kör en postal stämma i stället för en digital. På så vis slipper Swedbank med ordförande Göran Persson frågor om skadeståndsprocessen mot de tidigare banktopparna. ”Det är skickligt spelat av den gamla machiavellisten från Vingåker”.

ANNONS

Direkt översatt betyder machiavellism hänsynslös, cynisk och samvetslös, så det är inga fagra ord Aktiespararnas vd Joacim Olsson har att säga om Swedbanks styrelseordförande Göran Persson, före detta S-statsminister.

Aktiespararna driver frågan om skadestånd mot den tidigare Swedbankledningen efter penningtvättshärvan, en process som Göran Persson motsätter sig.

Nu blir det ingen fysisk årsstämma i dag, torsdag, för Swedbank på grund av smittrisken med coronaviruset.

Men det blir ingen digital stämma heller, eller en hybrid med först ett digital möte och sedan poströstning, skriver SvD och konstaterar att det endast blir poströstning.

Aktiespararna får icke-svar

Dock har alla aktieägare kunnat ställa skriftliga frågor. Men Aktiespararna har enligt Joacim Olsson inte fått några svar på sina frågor på stämmans sajt.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt har Göran Persson, uppger Svenska Dagbladet, avböjt en intervju. Däremot kan pressen ställa frågor via en digital pressträff på torsdagen.

Att Göran Persson, som tidigare haft en mer öppen framtoning, nu är så återhållsam i sin kommunikation förvånar Joacim Olsson på Aktiespararna.

”Det här lever inte upp till de stora orden från Göran Persson vid tillträdet som ordförande. Då sa han att han skulle verka för transparens och öppenhet”, säger Olsson i SvD-artikeln.

Erbjuder färdigt paket men får nej

Swedbank fick böta 4 miljarder efter penningtvättsskandalen, beslutade Finansinspektionen. Aktiespararna har erbjudit Swedbank ett färdigt kitt för att stämma de tidigare Swedbanktopparna där företaget Therium Capital Management skulle ta på sig alla kostnader i processen, förutsatt att företaget får ta del av skadeståndsbeloppet, maximalt 300 miljoner kronor.

Swedbanks styrelse med Göran Persson i spetsen har tackat nej till det och nu ska alltså frågan om en skadeståndstalan avgöras på Swedbankstämman via poströstning.

Joacim Olsson är kritisk till hur styrelsen i Swedbank hemlighåller utredningar som advokatbyråer gjort om stämningskravet. Dessa utredningar är bakgrunden till att styrelsen avfärdar en skadeståndsprocess.

ANNONS
ANNONS

”Det är skickligt spelat av den gamla machiavellisten från Vingåker”, säger Olsson om Göran Persson till SvD.

Olsson konstaterar att det är institutionerna och inte småspararna som avgör om det blir en skadeståndsprocess mot Swedbanks tidigare ledning.

Läs även: Här är Swedbank svartlistat efter skandalen [DagensPS.se] »