Dagens PS

Astra Zeneca kan överge Kina för Hongkong

Astra Zeneca
Enligt Financial Times förbereder sig Astra Zeneca på att knoppa av sin Kina-verksamhet och i stället lista en enhet i Hongkong. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 juni 2023Publicerad: 19 juni 2023

Enligt Financial Times förbereder sig Astra Zeneca på att knoppa av sin Kina-verksamhet och i stället lista en enhet i Hongkong.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Geopolitiska spänningar har fått brittisk-svenska läkemedelsjätten Astra Zeneca att utarbeta en plan för att bryta ut sin verksamhet i Kina.

Bolaget ser i stället Hongkong som “potentiellt skydd mot globala stridigheter”.

Det skriver amerikanska Financial Times och berättar att Astra Zeneca diskuterat en exit i Kina med bankirer i flera månader.

Flera företag funderar på samma sak

Skaran av multinationella företag som överväger att flytta sina affärsverksamheter från Kina växer, enligt källor till tidningen.

Det ska sägas att Shanghai har nämnts som ett alternativ för Astra Zeneca i spåren av Kinas och USA:s frostiga relationer som USA nu försöker lappa ihop.

Den amerikanska utrikesministern Antony Blinken är just nu på besök i Kina och i höstas mötes USA:s president Joe Biden och Kinas motsvarighet Xi Jinping på Bali.

Läs även: USA på charmoffensiv i Kina – Blinken i Peking

ANNONS

Astra Zeneca är Storbritanniens största börsnoterade företag med ett marknadsvärde på 183 miljarder pund, skriver FT och förklarar att planen som nu dryftas är att dela upp verksamheten i Kina i två delar varav en juridisk enhet men med fortsatt kontroll över verksamheten.

ANNONS

Senaste nytt

Astra Zenecas planer inte nya

En rådgivare säger till tidningen att idén att börsnotera Astra Zeneca i Hongkong funnits i flera år och att den blivit mer aktuell igen.

“En person som informerats om AstraZenecas planer sade att notering av en separat enhet i antingen Hongkong eller Shanghai skulle kunna isolera den politiskt från alla åtgärder från Kina för att slå ner på utländska företag genom att göra det till ett mer troligt inhemskt kinesiskt företag”, skriver FT och förklarar att det kan minska investerarnas risk i företaget med en mindre exponering mot Kina.

En inhemsk börsnotering av bolaget skulle, enligt uppgift, öka Astras möjligheter att uppvakta Peking för stöd till läkemedelsinnovationer och leda till snabbare godkännanden av preparat.

AstraZeneca är det största utländska läkemedelsföretaget i Kina sett till försäljning och genererade enligt artikeln 1,6 miljarder dollar i landet under första kvartalet.

Läs även: AstraZeneca ska “älska kommunistpartiet” i Kina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS