Stigande ränta och turbulens i utländsk valuta pressade på måndagsmorgonen ned genomsnittet för amerikanska aktieterminer till de lägsta nivåerna hittills i år.

ANNONS

På måndagsmorgonen föll Dow Jones Industrial Average-terminer med 0,5 procent, eller 148 punkter. S&P 500-terminerna sjönk 0,57 procent och Nasdaq 100-terminerna sjönk 0,52 procent, rapporterar CNBC. Det indikerar alltså att börsen kommer att fortsätta falla under måndagen.

På fredagen stängde S&P 500 ned 1,7 procent och tekniktunga Nasdaq Composite tappade 1,8 procent. Investerare reagerade på USA:s centralbank Federal Reserves plan för räntehöjningar. I slutet av ett möte vid Federal Reserve sade centralbankschefen Jerome Powell att banken kan höja räntorna till 4,6 procent innan de slutar med höjningarna.

Planerar ytterligare räntehöjningar

Federal Reserve planerar troligtvis att fortsätta höja USA:s ränta aggressivt i år och i slutet av året väntas den amerikanska räntan ligga på 4,4 procent.

”En hård landning håller på att bli grundscenariot för många och det betyder mer ekonomisk smärta tillsammans med en mycket svagare börs”, säger Edward Moya, senior marknadsanalytiker på Oanda, till CNBC.

Ingen nedväxling från aggressiv åtstramningskampanj

Efter att Federal Reserve gjorde ytterligare en räntehöjning med 0,75 punkter steg obligationsräntorna och de två- och tioåriga statsobligationerna till nivåer som inte setts på över tio år.

”Det verkar inte som om några ekonomiska uppgifter eller Fed-tal kommer att övertyga marknaderna om att en nedväxling från denna aggressiva åtstramningskampanj kommer att ske när som helst snart”, säger Edward Moya till CNBC.

På fredag väntas handlare offentliggöra uppgifter om privata konsumtionsutgifter, vilket är Federal Reserves föredragna inflationsmätare. Siffror för kapitalvaror och konsumenters sentiment offentliggörs också denna vecka.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Dollarn studsar upp efter Fed-höjningen [Dagens PS]