Fastighetsbolaget Arlandastad siktar på att börsnoteras på First North. Samtidigt ska byggtakten öka ordentligt.

ANNONS

”Vi har en efterfrågan som är större än vad vi idag kan leverera till marknaden på grund av bland annat kapi­talfrågan””, säger Dieter Sand, vd för Arlandastad till Di.

På onsdagen kom det slutliga beskedet att Arlandastad ska in på First North under det innevarande kvartalet.

Bolaget vill samtidigt ta in 460 miljoner kronor i en nyemission där teckningspriset ligger på 67,50 kronor per aktie, och där värderingen ligger på 3,8 miljarder kronor.

”Huvudanledningen är att vi får enklare tillgång till kapital och kan öka hastig­heten”, säger Dieter Sand.

Vill expandera

Arlandastad äger ett 240 hektar stort markområde utanför Arlanda flygplats – där bolaget förvaltar fastigheter bland annat för möten. Samtidigt vill man expandera till nya områden, enligt Dieter Sand.

”Det naturliga är Stock­holmsområdet eftersom vi känner det bäst. Men dyker det upp möjligheter utanför det säger vi inte nej, utan då tittar vi så klart på det.”

Bolaget, som grundades av miljardären Per Taube för 12 år sedan, har investerat mellan 300 och 500 miljoner kronor per år – en siffra som ska öka kraftigt med noteringen.

”Vår huvudkompetens består egentligen inte av när­heten till flygplatsen. Vi byg­ger infrastruktur runt vissa naver eller punkter, och den modellen kan vi applicera på andra projekt”, klargör Dieter Sand-

Portfölj värd 6 miljarder

Fastighetsportföljen har redan ett värde på runt 6 miljarder kronor och en projektportfölj med ett beräknat framtida värde om cirka 30 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

”Vi är ett fastighetsföräd­lingsbolag. Vi tänker långsiktigt och det gör att vi också vill förvalta det vi äger”, avslutar Dieter Sand.

Bolaget har dragit blickar till sig på sistone där Ilija Batljans fastighetsbolag SBB i somras köpte 15 procent av aktierna i Arlan­dastad för drygt 560 miljoner kronor.

Läs mer: Stabilt på börsen för många fastighetsbolag