Utdelningsförslag i år uppgår till 226 mil­jarder kronor. Det är en ökning med 143 procent jämfört med i fjol. Bland storutdelarna finns bolag som Sandvik, Boliden och Volvo. 

ANNONS

Pandemin satte käppar i utdelningshjulet i fjol, och aktie­utdelningarna på Stock­holmsbörsen sänktes med 58 procent.

Men för 2021 ser det betydligt generösare ut.

226 miljarder kronor 

Börsbolagens utdelningsförslag uppgår till 226 mil­jarder kronor – vilket enbart är 8 procent lägre än rekordutdelningen på 245 miljarder för 2019, skriver Di.

Bland storutdelarna finns Volvo som delar ut 32 miljarder kronor i år. Det motsvarar 15 kronor per aktie, varav 6 kronor är ordinarie utdelning och 9 kronor i extrautdelning. Med en direktavkastning på 7 procent innebär det att Volvo är det  bolag som ger högst aktieutdelning i förhållande till börskursen.

Storbankerna delar ut

Även storbankerna öppnar upp för utdelningar. Faktum är att bankernas utdelningsandel på Stockholmbörsen har skjutit i höjden det senaste decenniet: från drygt 10 procent till över 30 procent av den totala aktieutdelningen.

Totalt delar Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken ut 54 miljarder kronor i år, och Nordea sticker dessutom ut genom att dela ut ännu mer än 2019.

ANNONS
ANNONS

Bland de åtta bolag på Stockholmsbörsen som beslutar om extrautdelningar finns verkstadsbolaget Sandvik och gruv­- och smältverksjätten Boliden.

Läs mer: Börsbjässar delar ut storsummor