Dagens PS

Är S&P 500 på väg från björnmarknad till tjurmarknad?

Sedan mitten av juni har S&P 500 ökat 15 procent och handlare håller nu koll på om indexet ska återta hälften av de förluster som registrerats sedan fallet började i januari, för vissa skulle det innebära att S&P 500 är på väg in i en tjurmarknad.
Sedan mitten av juni har S&P 500 ökat 15 procent och handlare håller nu koll på om indexet ska återta hälften av de förluster som registrerats sedan fallet började i januari, för vissa skulle det innebära att S&P 500 är på väg in i en tjurmarknad. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 aug. 2022Publicerad: 12 aug. 2022

Vissa börsoptimister håller koll på en teknisk indikator som kan avslöja om sommarens uppgång för amerikanska aktier kommer fortsätta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det amerikanska aktieindexet S&P 500 har ökat 15 procent från sin lägsta nivå i juni, ökningstakten tog fart på onsdagen när amerikanska inflationsdata visade att konsumentpriserna i USA var oförändrade i juli, det rapporterar Reuters.

Aktieuppgången har gett S&P 500 sin bästa åttaveckorsperiod på över ett år och har gjort att aktieindexet närmar sig en 50-procentig återhämtning av sin björnmarknadsförlust. Handlare håller nu koll på S&P 500:s nivå 4 231, om den nivån nås innebär det att indexet har återtagit hälften av de förluster som registrerats sedan fallet började i januari.

Björnmarknaden kan ha nått botten

“I mina studier är det hausse att ta igen 50 procent”, säger Nargis Motorwala, en oberoende handlare baserad i San Francisco, till Reuters, hon tillägger att de senaste veckornas avsaknad av en tydlig paus i indexets nedgång gör att en sådan signal bör behandlas försiktigt.

Jonathan Krinsky, marknadschef på BTIG, menar att S&P 500 måste stänga över 4 231, för att utlösa en sådan signal. Även om S&P 500:s 15-procentiga ökning inte lovar fler vinster, kan den dock betyda att björnmarknaden har nått sin botten, i alla fall om man ser till historien.

Åsikterna går isär

De senaste veckornas framgångar för amerikanska aktier, särskilt teknikaktier och aktier i andra tillväxtbranscher, har gjort att indexet Nasdaq Composite ökat med mer än 20 procent över sin senaste lägstanivå, något som ökat förhoppningarna om en kortvarig björnmarknad.

Åsikterna om hur man ser att en björnmarknad är på väg att ta slut går isär, liksom åsikterna om hur man upptäcker en begynnande tjurmarknad. Vissa definierar en tjurmarknad som en ökning med 20 procent från tidigare låg nivå, andra menar att investerare bara kan vara säkra på att en ny tjurmarknad råder när rekordhög nivå har nåtts.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: USA-börsen på väg mot en fjärde vinstvecka

Läs mer: S&P 500 fortsätter rasa – närmar sig björnmarknad

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS