Potentialen i vindkraftsmarknaden är betydande. Men när vindkraftsaktiernas värderingar blir alltmer upptrissade ökar vikten av att investera i rätt bolag, enligt en analytiker.

ANNONS

I en intervju med Di berättar Douglas Lindahl, analytiker på Kepler Cheuvreux, att turbintillverkarna väntas att växa med en årlig tillväxttakt runt 6,5 procent under de kommande 30 åren.

Det bolag som enligt Douglas Lindahl är mest attraktivt är danska Vestas – som kan stoltsera med att vara världens största turbintillverkare.

Högkvalitativ

Till skillnad från flera bolag inom cleantech-segmentet har Vestas stabila kassaflöden och betalar i dagsläget utdelning till aktieägarna.

Vestas har tidigare varit fokuserade på vindkraft på land men ska framöver satsa även på vindkraft till havs.

”I vår mening är Vestas den vindturbintillverkare som har högst kvalitativa egenskaper och det är även det största bolaget i en industri där storlek är oerhört viktigt för att få bra lönsamhet”, säger Douglas Lindahl.

Bra ingångsläge

Vidare besitter Vestas en viktig tilldraganade faktor för den som vill investera i vindkraftsaktier. Vestas har backat 25 procent sedan toppnoteringen på Köpenhamnbörsen i början av januari.

”Aktien har ju kommit ner lite på sistone vilket erbjuder investerare en ganska bra entry-point in i bolaget. Vestas är marknadsledande inom framför allt onshore och service globalt”, säger Douglas Lindhal och fortsätter:

ANNONS
ANNONS

”Men de satsar nu även stort på offshore med sin nya 15 megawattsturbin.”

Läs mer: Turbinjätte satsar på vindkraftstorn i trä [Dagens PS] >>