Dagens PS

Analys: Ericssons historik miserabel – köp Tele2

Ericsson
Ericsson med vd Börje Ekholm (bilden) har en miserabel historik, konstaterar Marcus Hernhag i Privata Affärer. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

Börsprofilen Marcus Hernhag är inte imponerad av Ericssons resultatrapport och anser att delar av affärspressen gett en missvisande bild av läget i telekombjässen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ericssons Q1-rapport skrällde rejält förra veckan, sett till förväntan. Det fick aktien att rusa.

Men trots de stående ovationerna från en del affärsjournalister menar Hernhag, känd börsförfattare och återkommande skribent i Privata Affärer, att det är en klar överdrift att kalla Ericssons kvartalssiffror för “rökarrapport”.

Därför överraskade Ericssons rapport

Det är naturligt, konstaterar han, att glädjas åt “det lilla goda som ändå presenteras” men att det svenska telekombolaget överraskade hänger i första hand ihop med “ett effektiviseringsprogram som ser ut att bita”, förklarar Marcus Hernhag i en krönika i sin tidning där han påpekar att företagets aktiekurs annars ligger kvar på samma nivå i dag som den gjorde 1995.

Sanningen är, slår experten fast, att telekomjätten förvisso är “bäst i branschen” men att det inte förändrar “den miserabla historiken”.

Det som nu möjligen kan ge aktien ett lyft är förbättrade marginaler, annars lockar Ericssons kund Tele2 betydligt mer, anser Hernhag och lyfter bland annat fram bolagets direktavkastning.

Intressant är också vad nye huvudägaren vill ändra på i Tele2, som likt Ericsson inte är “någon vinstmaskin”, heter det.

Men sett till direktavkastningen attraherar aktien, tycker alltså Privata Affärers skribent.

ANNONS

Med Ericsson är det däremot läge att sälja aktien om den lyfter på nytt, enligt analysen.

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS