Amerikanska oljejättars hemliga skattepraxis

Uppdaterad: 22 nov. 2022Publicerad: 22 nov. 2022
Oxfam menar att oljejättars skattepraxis undergräver allmänhetens intresse av ett rättvist skattesystem och har lämnat in resolutioner från aktieägare mot Exxon Mobil, Chevron och ConocoPhillips
Oxfam menar att oljejättars skattepraxis undergräver allmänhetens intresse av ett rättvist skattesystem och har lämnat in resolutioner från aktieägare mot Exxon Mobil, Chevron och ConocoPhillips. (Foto: TT)

Oxfam menar att bristen på transparens kring flera amerikanska oljejättars globala skattepraxis utgör en väsentlig risk för långsiktiga investerare.

ANNONS
ANNONS

Enligt den internationella välgörenhetsorganisationen Oxfam undergräver oljejättars skattepraxis allmänhetens intresse av ett rättvist skattesystem och de har lämnat in resolutioner från aktieägare mot Exxon Mobil, Chevron och ConocoPhillips, det rapporterar CNBC.

Vaga skatteupplysningar

“Exxons, Chevrons och ConocoPhillips vaga skatteupplysningar lämnar investerare, övervakningsgrupper och allmänheten i mörker om företagens hemliga skattepraxis”, säger Daniel Mulé, policyledare för utvinningsindustrier och skatter på Oxfam America, i ett uttalande, skriver CNBC.

ConocoPhillips har bekräftat att de fått ett aktieägarförslag från Oxfam och sagt att de inför sin bolagsstämma i maj nästa år ska granska det.

En talesperson för Chevron har sagt att bolaget: “följer alla tillämpliga skattelagar. Vår syn på skatt matchar våra ansträngningar globalt för att bedriva vår verksamhet lagligt, ansvarsfullt och med integritet”, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

Växande krav på extraskatt

Oljebolag har flera gånger kritiserats för sin globala skatteaktivitet och under de senaste månaderna har energijättar mött växande krav på en extra skatt då de gjort rekordvinster på stigande olje- och gaspriser efter Rysslands invasion av Ukraina.

I slutet av oktober hotade USA:s president Joe Biden att han skulle driva på för högre skatter på oljebolagens vinster och anklagade energijättar för att sko sig på kriget.

Vinster på över 375 miljarder kronor Q3

Exxon Mobile, Chevron och ConocoPhillips rapporterade sammanlagt vinster på över 35 miljarder dollar, nästan 375 miljarder kronor, för tredje kvartalet.

“Olje- och gasbolag pekar ofta på sina bidrag till skattebasen i producentländerna som en motivering för sin fortsatta verksamhet, särskilt i fattiga länder, men hemlig skattepraxis gör det omöjligt att verifiera om företagen faktiskt bidrar till delat välstånd”, säger Daniel Mulé, till CNBC.

Han tillade att om olje-och gasprojekt verkligen bidrar till att lindra fattigdom kan man fråga sig varför dessa bolag döljer sina siffror.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tio vinnare i börsraset – oljebolag dominerar

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.