Aktiesparandet för svenskar är på en rekordnivå och liknar hushållens tillgångar i fastigheter. Samtidigt ökar aktiesuget riksnivån, enligt Di.

ANNONS

Svenskar satsar på aktier som aldrig förr.

Redan sista mars i år uppgick hushållens aktietillgångar enligt SEB:s sparindikator till 9 334 miljarder kronor.

Tillgångarna kan enligt Di:s analys ha passerat 10 000 miljarder kronor sedan dess – i takt med att Stockholmsbörsen sedan 31 mars har gått upp med omkring 13 procent.

Svenskarnas aktieportfölj uppgår nu nästan till hushållens fastighetstillgångar som per den sista mars uppgick till 11 353 miljarder kronor.

Leder ligan

Jämfört med andra länder leder svenskarna i att spara i aktier – en trend som har tagit fart de senaste åren. I Sverige är det aktiefonderna som utgör 70 procent av fondsparandet, att jämföra med 25 procent av fondsparandet i andra länder, enligt den internationella fondspa­rarorganisationen IIFA.

Det är, enligt Di, till stor del privatpersoners aktiesparande som ligger bakom uppgången för Stockholmsbörsen på över 30 procent i år, vilket har placerat den på topp bland världens aktiebörser.

Ökningen är givetvis bra för spararna och ekonomin, men frågan är nu vad som händer när börsen planar ut och kanske minskar.

ANNONS
ANNONS

Risk för börsen

Det stora aktiesparandet kan vara en risk för börsutvecklingen – vilket visade sig ifjol i februari och mars då privatpersoner snabbt sålde av sina aktiefonder för totalt 80 miljarder kronor.

Nya orosmoln kan denna gång skaka om börsen ännu mer eftersom privatpersoner utgör en så stor del av aktiehandeln, och kan bli problem som Riksbanken och Finansinspektionen får sätta sig in i.

Läs mer: Aktierna att satsa på enligt analytikerna på Wall Street