Volvoägaren Geely satsar på den brittiska lyxbilstillverkaren Aston Martin genom att ha köpt in sig i bolaget. Det har fått Aston Martin-aktien att rusa på börsen. 

ANNONS

De flesta av oss kanske känner igen Aston Martin som James Bonds favoritbil, full med spännande överraskningar i varje ny rulle. Nu har även den kinesiska bilkoncernen Geely, som även äger Volvo Cars, blickat mot den klassiska lyxbilstillverkaren och köpt in sig i bolaget.

I siffror handlar det om 7,6 procent av aktierna, vilket uppgår till omkring 67 miljoner pund, eller motsvarande runt 843 miljoner kronor, berättar Capital.

Aktien fick en rejäl skjuts uppåt

Köpet gjordes redan 30 september och det verkar som det har gett Aston Martin-aktien en rejäl skjuts uppåt, sedan den enbart denna veckan har ökat med nio procent.

Problemet med leveranskedjorna har dock drabbat biltillverkaren hårt under året och Aston Martin uppger att man har svårt att möta efterfrågan av nya bilar, vilket har lett till stora vinsttapp hittills i år. Som ett sätt att minska sina skulder har bolaget därför erbjudit investerare att köpa aktier till ett rabatterat pris. Det handlar om sammanlagt 559 miljoner nya aktier som ska säljas till 78 procent nedsatt pris. Hittills i år har Aston Martins aktie fallit med 68 procent så därför kommer Geelys hjälpande hand som en räddare i nöden.

Inte utan risker för Volvoägaren

Investeringen kommer dock inte helt utan risker för Volvoägaren menar investeringsplattformen AJ Bells chef Russ Mold.

”Bolaget har varit en katastrofal investering sedan det kom in på börsen, och alla som satsar på företaget vill utan tvekan få ut mycket för att kompensera för riskerna.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Geelys imperium tar över Europa [Dagens PS]

Läs även: SvD: 4 miljarder kronor – Polestars börsnota [Dagens PS]