Dagens PS

Varning för gröna aktier: "Kan finnas en bubbla"

varning gröna aktier
Förvaltarstjärnan Jeremy Grantham är en av dem som bubbelvarnar för gröna aktier, men på sikt tror han starkt på tillgångsslaget. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 20 nov. 2021

Förvaltarproffset Jeremy Grantham är en av flera experter som går ut med en varning för gröna aktier – som just nu upplever en hajp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Till Bloomberg säger Jeremy Grantham om gröna aktier – med de höga värderingarna i åtanke – att det “kan finnas en bubbla”.

Trots sin varning har Grantham vikt en ansenlig summa pengar i just gröna aktier och tror starkt på sektorn på lång horisont.

Jeremy Grantham – som tidigare prickat rätt i sina bubbelvarningar, bland annat förutspådde han it-bubblan 2000 – ser gröna tillgångsslag som den mest angelägna investeringen.

På Wall Street har det brutit ut en grön våg, både aktier och obligationer är extremt hajpade, och flera rekord har även noterats i exempelvis elbilsaktier under veckan, skriver Dagens Industri som uppger med hänvisning till Global Sustainable Investment Alliance att den så kallade ESG-marknaden växte till 35 000 miljarder dollar i förvaltat kapital i fjol.

Avkastningen sämre än väntat

Bloomberg räknar å sin sida med nya rekordnivåer i år. Bland annat uppges Standard & Poors index för hållbar energi för tillfället handlas till ungefär ett dubbelt så högt p/e-tal som den amerikanska börsens storbolagsindex S&P 500.

Samtidigt visar en studie från Swiss Finance Institute, som refereras, att ESG-industrin inte levt upp till förväntan utan har underpresterat de senaste fem åren.

Även i andra rapporter är slutsatsen att värderingarna är höga och att avkastningen blir lägre framöver.

ANNONS

“Givet den väldigt snabba tillväxten i detta nya tillgångsslag finns det frågetecken om möjligheten att en bubbla kan växa fram om inte transparens på marknaden kan garanteras”, skriver exempelvis BIS i en ny rapport, berättar Di.

Det som talar för att gröna aktier och obligationer har framtiden för sig är det överhängande hotet om klimatförändringar. För att hindra en katastrof, enligt forskarna, krävs omfattande åtgärder med stora investeringar och Bank of America räknar enligt uppgift med ett investeringsbehov på mer än 5 000 miljarder dollar per år i 30 år totalt i världen för att uppnå koldioxidneutralitet.

Läs även: Nordea kallar smutsiga bolag “omställningsbolag”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS