Det kan vara klokt att skugga tungviktarnas råd.

Dagens Industris Börsmorgon har frågat flera experter om hur du skulle placera en miljon kronor. Tidningen har sedan sammanställt en lista över de tolv senaste svaren.

”Jag rekommenderar kackerlacksportföljen, den har bara en enda algoritm. Ser den en fara så vänder den 180 grader. Kackerlackskonceptet är att du har en fjärdedel aktier, en fjärdedel guld, en fjärdedel obligationer och en fjärdedel korta räntor, alltså cash”, har en av dem, Erik Sprinchorn, förvaltare på Swedbank Robur, deklarerat.

Harald Mix, Altors grundare, har bland annat framhållit att en smart strategi är att satsa på ”en ganska bred portfölj” medan finansmannen Christer Gardell betonat att han tror på börsen – på lång sikt.

”Men behöver du pengarna om två, tre år ska du nog sprida ut de lite”, sade Gardell också i Börsmorgon.

Fastighetskungen Sven-Olof Johansson har demonstrerat sin orubbliga tro på H&M-aktien och understrukit att ”bolaget har alla förutsättningar” att lyckas – trots kräftgången.

ANNONS
ANNONS

Carl Armfelt, förvaltare på Swedbank Robur, har sagt att han tycker det är en god idé att investera i ”små och mellanstora teknikbolag, gärna med digitala varumärken”.

Philip Wendt, förvaltare på Aktieansvar, har å sin sida sagt att det bästa är att lägga alla pengarna på hedgefonder medan rådet från Erik Brändström, förvaltare på Spiltan är att helst satsa miljononen på bolag ”som kan lagra förnybar energi”.

Ulf Hedlundh, vd på Svolder, skulle lägga krutet på investmentbolag, som han menar skapar ”mervärde” över tid.

Michael Livijn, chefsstrateg på Nordea, skulle placera fifty-fifty i globala aktier och ”något brett ränteindex”, har han förklarat i Börsmorgon medan Jan Ståhlberg, partner på EQT, i likhet med Christer Gardell tror på börsen – med fokus på storbolag.

Björn Odlander, grundare av HealthCap, har uttalat att en pensionsförsäkring kan vara ett bra alternativ medan Twitterprofilen Arne ”Kavastu” Talving sagt att han har förtroende för Investors aktie, men även G5 Entertainment.