Tips på två sätt att investera i Ingvar Kamprads livsverk – trots att möbeljätten inte är börsnoterad.

Placera.nu förklarar att det går att investera i franchisetagare till Ikea och på så sätt få god avkastning på möbelbjässens framgångar.

Det gäller Ikeas tillväxt i Sydösteuropa och i Sydostasien.

”På börsen i Singapore finns Dairy Farm International Holdings. Bolaget äger och driver bland annat tio Ikeavaruhus i Hongkong, Macau, Indonesien och Taiwan”, skriver Placera och berättar att aktien stigit 10 procent det senaste året och att utdelningen nästa år är 3 procent.

”P/e-talet är på 24 för i år och 21 för nästa år”, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Sajten uppger att Ikea-delen i det gigantiska företaget omsatte 653 miljoner dollar 2017 med en ökad föräsljning på 7 procent. Ikea uppges stå för 5 procent av Dairy Farms omsättning och för 11 procent av vinsten. Dairy Farm å sin sida hade enligt artikeln en omsättning på 21 miljarder dollar 2017.

Det andra sättet att investera i Ikea, för den som har lust, är enligt sajten ”att köpa aktier i grekisknoterade konglomeratet Fourlis Group, som handlas på Atenbörsen och som äger franchiserättigheterna till Ikea i Grekland, Bulgarien och Cypern”.

Här uppges emellertid aktien ha backat med 17 procent det senaste året – på en fallande Atenbörs – men för Ikeas del ser det ändå skapligtut, beroende på vad som händer med den grekiska ekonomin.

Ikea står enligt artikeln för hela 65 procent av Fourlis Groups omsättning.

Läs mer om detaljerna i just denna investering i Ikea på Placera.nu.