Dagens PS

Räkna med utdelningsfest efter SSAB:s rekordvinst

SSAB
En utdelningsfest väntar aktieägarna i SSAB efter nya rekordvinsten, spår analytikerna. Ståljättens vd Martin Lindqvist är tvåa från vänster i bild. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 juli 2022Publicerad: 23 juli 2022

Analytikerna spår ett miljardregn över aktieägarna efter ståljätten SSAB:s nya rekordvinst som offentliggjordes på fredagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS berättade att SSAB dubblerar sitt rörelseresultat under andra kvartalet och att det för första gången överstiger 10 miljarder kronor under ett enskilt kvartal.

“Samtliga affärsområden redovisade starka resultat, drivet av höga stålpriser i kombination med en solid intern prestation”, konstaterade Martin Lindqvist, vd och koncernchef för ståljätten.

Nu skriver Di att analytikerkåren utgår från att en rejäl utdelningsfest stundar för aktieägarna under nästa år.

“Tittar jag framåt ser jag fortsatt god kassaflödesgenerering och vi kommer att ha råd att både betala utdelning och göra de investeringar som vi kommunicerat. Resterande del av balansräkningen är upp till aktieägarna att bestämma hur de vill använda det. Det är ett positivt problem som vi får återkomma till”, säger vd Martin Lindqvist till tidningen och tillägger när frågan tas upp att aktieägarna kan räkna med att bolaget håller sig till sin utdelningspolicy.

Analytikerna spår att SSAB i år gör en vinst på 20 kronor per aktie och enligt företagets utdelningspolicy ska 30-50 procent av vinsten delas ut till aktieägarna, skriver Di och förklarar att det innebär att direktavkastningen i B-aktien, sett till nuvarande kursnivån, är 13-22 procent.

Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer säger i en kommentar i artikeln att man kan utgå från att utdelningen från SSAB blir hög.

Det framgår att analytikerna förväntar sig en utdelning på i snitt 7,59 kronor per aktie, vilket ger en direktavkastning på 16 procent.

Här kan du ta del av ståljättens senaste delårsrapport i sin helhet.

ANNONS

Läs även: Ståljätten SSAB mosar förväntan med nytt rekord 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS