Proffset tipsar: Köp pressade bankaktier

Uppdaterad: 22 juni 2020Publicerad: 22 juni 2020
Maria Landeborn börs
Danske Banks strateg Maria Landeborn slår ett slag för i första hand svenska bankaktier på börsen. I artikeln ser du hur hon resonerar. (Foto: TT)

Tyngdes redan före coronakrisens utbrott och är nu lågt värderade, heter det.

ANNONS
ANNONS

Rådet kommer från Maria Landeborn, strateg på Danske Bank, och fokus ligger på svenska bankaktier, skriver Dagens Industri.

Till skillnad från många europeiska banker anses svenska banker vara välkapitaliserade.

Och lågt värderade alltså.

Samtidigt kommer allt fler signaler på att ekonomin är på väg att återhämta sig och sammantaget öppnar det för klipp i bankaktier, enligt analysen.

Så här tänker aktieproffset

“Dels har vi sett att den amerikanska arbetsmarknaden redan börjat förbättrats, i motsatt till vad marknaden trodde, detaljhandeln visade på en oväntad kraftig uppgång i maj och man kan se att antalet korttransaktioner ökar snabbt. Så aktiviteten i ekonomin har redan börjat komma igång vilket talar för att vi också kan få något stigande långräntor senare i år, det vill säga en brantare räntekurva. För bankerna som lånar upp kapital på korta löptider och lånar ut på längre sikt till en högre ränta är det gynnsamt”, säger Maria Landeborn till Di som uppger att banksektorns index även framåt ligger “på låga p/e-tal, 11, vilket kan jämföras med p/e 17 för det globala aktieindexet.

Di berättar att Danske Banks bankanalytiker Andreas Håkansson sedan i början av året höjt sina rekommendationer på SEB från neutral till köp.

Där till uppges han ha upprepat köprekommendationerna på både Nordea och Swedbank.

Maria Landeborn, som är strateg på Danske bank, säger till Di att även globala bankaktier kan vara värda att kika på – för den som vågar ta risk. Det kan, resonerar hon, “finnas mer uppsida i globala bankaktier på kort sikt”.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.