Handelsbankens omstrukturering fick sparare att trycka på köpknappen, medan exportjättar som förlorar på en starkare svensk krona dumpas. Det visar aktiestatistik från Nordnet i september.

ANNONS

”Handelsbanken gör en comeback i portföljerna som heter duga”, konstaterar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i ett pressmeddelande.

”Det är ett riktigt utropstecken – antalet ägare av Handelsbanken-aktien via Nordnets plattform har ökat med inte mindre än 25 procent på bara en månad. Banken har ett starkt varumärke, nöjda kunder och lägre risk för att dras med i penningtvättsproblematik än konkurrenterna, men har länge dragits med höga kostnader. När man nu tar steget och skär i kontorsnätet så ser spararna stor potential.”

Verkstadsbjässen dumpas

Mest nettosålda aktie är verkstadsjätten Atlas Copco, men också flera skogsbolag åker ur spararnas portföljer.

”Atlas Copco är typexempel på ett bolag som drabbas av motvind när dollarn faller och skogsbolagen, med kostnader i kronor och försäljning i dollar, är extra känsliga. Hittills har kronförstärkningen inte märkts i någon högre utsträckning i börskurserna, men det kan det bli ändring på när rapporterna för det tredje kvartalet anländer. Det positionerar spararna sig för nu, samtidigt som de cykliska bolagen ju är de mest utsatta om virusspridningen tilltar ännu mer”, säger Frida Bratt.

En annan aktie som säljs av är investmentbolaget Latour.

ANNONS
ANNONS

”Det är klokt att ifrågasätta om en premie på nära 50 procent är rimlig, hur god historik Latour än har. En väldigt hög premie kan innebära en stor risk – om underliggande aktier faller samtidigt som också premien gör det kan man som sparare åka på en dubbelsmäll”, varnar Frida Bratt.

Mesta köpta: Mest sålda:
Handelsbanken Altas Copco
Investor Latour
Tesla Industrivärden
Evolution Gaming SCA
Millicom Volvo
Castellum Astra Zeneca
Apple Swedish Match
Norwegian SSAB
Kinnevik Skanska
Hufvudstaden Stora Enso