Dagens PS

Nasdaq ska stämpla aktier gröna

uppstickare Investor
Investor får nu lite konkurrens som aktiefavorit bland investmentbolagen av en kaxig uppstickare. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 09 juni 2021

För att rensa upp i hållbarhetsdjungeln vill nu Nasdaq själva stämpla börsens aktier gröna. Från den 9 juni införs en särskild kvalitetssäkring för gröna bolag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter olika hållbarhetsbegrepp inom bolagen och greenwashing som har hakat sig fast på börsen, tar nu Nasdaq saken i egna händer.

Aktier ska kvalitetssäkras

Från och med den 9 juni gäller att alla aktier i gröna bolag måste gå igenom en särskild kvalitetssäkring, som markeras i Nasdaqs dataströmmar och i andra kanaler.

”Vår roll är inte att tvinga bolagen till något, men definitivt att försöka vägleda och sätta en standard. Det behövs en tydlig definition på vad en grön aktie är. Annars blir begreppet urvattnat”, säger Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Nasdaq, till Di.

Konceptet rullas ut på huvudlistorna och First North i Sverige, Danmark och Finland, och för att  bolagen ska grönstämplas måste över 50 procent av omsättningen och investeringarna vara ”gröna” och mindre än fem procent av omsättningen komma från fossila källor.

Samtidigt måste de grönsträvande bolagen hålla sig i linje med Parisavtalet och undergå granskning av hållbarhetsarbetet av särskilt utsedda parter.

”Vi sätter en lägsta tröskel för vad som är ett grönt bolag, eller ett bolag som investerar i grön omställning. Vi behöver lägga ribban på en rimlig nivå och se hur det utvecklar sig”, säger Adam Kostyál.

Två olika kategorier

Det gröna programmet innehåller två olika kategorier, ett för bolag som till största delen är gröna och bolag som håller på att ställa om och bli grönare.

Företag som fortfarande har mindre än hälften, eller 49 procent, av omsättningen från fossila källor kan fortfarande stämplas som bolag som vill bli grönare – vilket bäddar för kritik.

Men Adam Kostyál kallar det för “en bra start”.

“Många kommer att säga att det inte räcker och att vi borde ställa hårdare krav. Men från vårt perspektiv tycker vi att det här är en tydlig riktlinje som linjerar med EU-taxonomin”, säger han.

Läs mer: Så undviker du fondernas ”greenwashing”

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS