Förra veckan blev en märkeshändelse för Nordens investmentbolag. För första gången handlades investmentbolagen som grupp till en premie mot det framräknade substansvärdet. Enligt källan, den norska banken DNB, har det inte hänt sedan sekelskiftet, men Investerardygnet tror till och med att det är första gången någonsin.

ANNONS

De senaste tjugo åren har rabatten i snitt varit hela 18 procent. Anledningen till den här omvärderingen är att flera investmentbolagen handlas till en kraftig premie (Creades, Latour Lundbergs m.fl.) mot substansvärdet. Investerare betalar alltså ett högre pris för att tillgångarna har buntats ihop i en korg.

Alternativet är att köpa de underliggande tillgångarna direkt på börsen till ett lägre pris. Samtidigt är rabatten på flera av de stora investmentbolagen, bland annat Investor och Kinnevik, fortfarande nästan 20 procent.

Rabatten i Investor är lite av en gåta. Trots att Investor slagit börsen med bred marginal (se diagram 2) över tiden så kan man fortfarande köpa tillgångarna med en kraftig rabatt. Såvida man inte tycker att Atlas Copco, ABB, Astra Zeneca, SEB etc är för högt värderade förefaller det ju att vara en bra affär att få köpa hela korgen till nästan 20 procents rabatt.

ANNONS
ANNONS