I ett avsnitt av Finansräven möter ni två av Sveriges mäktigaste investerare inom så kallad deep-tech – Nicklas Bergman och David Sonnek.

ANNONS

Samtalet i podden kretsar kring hur man gör framgångsrika investeringar i bolag inriktat på avancerad tech, och som ofta är i tidiga faser. För de som lyckas inom dessa investeringar finns mycket stora summor att tjäna.

Banbrytande teknologier

De två delar generöst med sig hur man ska tänka för att göra framgångsrika investeringar i bolag som arbetar med banbrytande teknologier.

Nicklas Bergman, sköter investeringarna för EU:s jättefond för investeringar i techbolag. Han har även under många investerat egna pengar i avancerade techbolag i tidiga faser.

David Sonnek var, när Finansräven spelades in, VD för Industrifonden, och har nyligen utnämnts till ansvarig för Wallenberg Investments investeringar i bolag i tidiga faser, som fokuserar på nya teknologier.

”Jag är en investerande forskare”, så beskriver David Sonnek sig själv.

Svår tajming

Nicklas Bergman är en av sju personer i investeringskommittén för European Innovation Council Fund. En fond som ska investera motsvarande 40 miljarder kronor i teknikföretag, framför allt inom deep-tech, som kommer ur tung teknisk forskning.

Lyckas man finns det stora vinster att göra, men det svåraste är när man ska investera.

ANNONS
ANNONS

”Svårt med tajmingen – när ska man investera och starta ett bolag”, säger Nicklas Bergman.

Stor avkastning

”Man måste ju satsa, och innan det lyfter måste man driva bolaget kapitalsnålt. Man måste tänka decennier”, säger David Sonnek, och fortsätter:

”Deep-tech-investeringar är lönsamma för den som orkar hålla som orkar hålla i investeringen. Avkastning blir så stor när man lyckats förändra en värdekedja. I deep-tech-företag finns en genuin kunskap som på något sätt går att göra något av jämfört med att satsa på ett marknadsfönster som det visar sig inte fanns.”