Handelsbanken räknar med att flera analytiker sänker sina prognoser för telekomjätten Ericsson under den kommande månaden. Rekommendationen blir att avvakta med att investera ytterligare i aktien i nuläget.

”Från ett kassaflödesperspektiv anser vi att aktien fortfarande är värd 102 kronor. Men med tanke på läget och att vi sänker våra prognoser för vinsten per aktie för 2020-21 med 3-4 procent, upprepar vi vår rekommendation Behåll med en riktkurs på 97 kronor”, skriver storbanken.

Handelsbanken anser också att det sannolikt är ett klokt beslut av Ericssons vd att öka sina investeringar i digitala affärsprocesser just nu. Banken lägger dock en brasklapp.

”Men, med tanke på bolagets historia av IT-projekt, kommer marknaden nog inte att vara helt övertygad om att det kommer lyckas. Vi befarar att marknaden istället kommer räkna med en risk för högre, långvariga kostnader.”

Carnegie har i dag samtidigt höjt rekommendationen på telekomjätten Ericsson till köp från behåll med en riktkurs på 95 kronor.

Mäklarhuset konstaterar att det inte alltid är lätt att gilla Ericsson givet industrins utmaningar såsom oförändrade till minskade operatörsintäkter, hård konkurrens, politisk spänning som kan påverka sentimentet i olika riktningar samt historiskt utförande. Men när alla delar vägs in ser nu Carnegie ett köptillfälle.

ANNONS
ANNONS

Trots besvikelsen med rapporten för fjärde kvartalet, som fick aktien att falla på rapportdagen, tror Carnegie att Ericssons återkomst är nära. Carnegie ser flera katalysatorer under första halvåret i år, och kanske till och med redan under första kvartalet om en del av den svaga säsongsrelaterade nedgången i USA under fjärde kvartalet vänder.

Med stöd av ett starkt momentum i orderingången, ökade marknadsandelar och allmän tillväxt i marknaden, räknar Carnegie med att Ericssons kommer att leverera försäljningstillväxt igen under 2020.

Carnegie har vidare sänkt sin bedömning på det justerade rörelseresultat givet bolagets guidning om stigande operativa kostnader.

Och så här ser andra analyshus på Ericsson-aktien i dag: Danske Bank höjer Ericsson till behåll (sälj), Oddo sänker riktkursen för Ericsson till 82 kronor (85), upprepar neutral, Nordea sänker riktkursen för Ericsson till 103 kronor (105), upprepar köp, Deutsche Bank sänker riktkursen för Ericsson till 87 kronor (95), upprepar behåll och Credit Suisse sänker riktkursen för Ericsson till 97 kronor (104), upprepar outperform.

Läs även: Ericsson höjer utdelningen: ”Skutan på rätt köl” [DagensPS.se] >