Gick all-in som ung, men i stället för 25 miljoner på kontot blev det en brakförlust.

ANNONS

Günther Mårder, som i dag är vd för Företagarna, tidigare var han vd för Aktiespararna och sparekonom på Nordnet, berättar om sin investeringstabbe för Dagens Industri.

”Jag skulle ha 25 miljoner på kontot när jag var 25 år. Högt ställda mål och förväntningar – det här var ju i slutet av 1990-talet och allt steg. Det handlade bara om att ta risk under den perioden”.

Han hade 10.000 kronor, pengar som han fått av sina föräldrar och lön från stödjobb på arbetsplatser, och hans mål var alltså att få summan att växa till 25 miljoner kronor.

Det förutsatte, som han säger, ”exceptionella insatser” och Mårder satsade allt på Autofill, som tillverkade robotar för tankning av drivmedel.

”Jag låg före planen något år, innan marknaden synade bluffen. Det var en jätteduktig ingenjör som låg bakom bolaget, men han hade inte förmågan att göra en affär av det”, konstaterar Günther Mårder med facit i hand i Di-artikeln.

I stället för ett liv i ekonomiskt oberoende hade han noll kronor på kontot vid 18 års ålder. Smällen gjorde honom mer ödmjuk, och han ändrade strategi. I dag sitter han på en vinnaraktie, Micro Systemation, som han haft i portföljen sedan 2006. Det är hans bästa investering, förklarar han, då bolaget trendmässigt också är rätt positionerat.

ANNONS
ANNONS

”Jag har både ökat och minskat under hela perioden och har fått en fantastisk avkastning”, berättar Mårder för tidningen, som uppger att han dessutom fått bra utdelning på First North-listade Irisity.

Mårder äger 1,4 procent av aktierna i bolaget och kursen har enligt honom själv stigit över 200 procent sedan han gick in för två år sedan.