Dagens PS

Kraftiga förluster tynger pandemiårens daytraders

daytraders
Många daytraders som var framgångsrika under pandemin har förlorat mycket pengar under 2022. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 09 maj 2022Publicerad: 09 maj 2022

Det slutar lika snabbt som det började för pandemins daytraders, vars våghalsiga agerande var framgångsrikt under pandemiåren. Deras förluster under 2022 är betydligt större än hos andra  amatörinvesterare som agerade på marknaden när restriktionerna inleddes.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En vurm som föddes av utbrottet av coronaviruset och som präglats av Federal Reserves storhet hotas av inflation som globala centralbanker bekämpar genom att höja samma räntor som de sänker. Resultatet har blivit en frodig björnmarknad i spekulativa företag som ökade när stimulansen började flöda i mars 2020. Det uppger Bloomberg. Beräkningen baseras på affärer som gjorts av nya aktörer sedan början av 2020 och använder börs- och offentliga prisdata för att räkna samman totala vinster och förluster.

Galna Fed-drivna marknaden

“Många av dessa day traders började handla runt Covid så deras enda investeringserfarenhet var den galna, Fed-drivna marknaden”, säger Matthew Tuttle, vd på Tuttle Capital Management LLC. “Allt förändrades med Feds svängning i november, men de insåg inte det eftersom de aldrig har sett en marknad som inte stöddes av Fed. Resultaten har varit fruktansvärda.”

Episk nedgång för daytraders jämfört med 2021

Kunde gör-det-själv-investerarna studsa tillbaka? Svaret är ja. Människor har förutspått utrotningen av pandemins aktieinvesterare sedan det ögonblick de dök upp, tidigare rapporter om deras bortgång var överdrivna. Beväpnade med handelskonton med noll provision har enskilda investerare lyckats ta tillbaka sina favoritaktier från randen flera gånger och kanske kan göra det igen. Ändå är kända daytraderbolag från höjden av frenesin numera tyngda av allvarliga förluster. AMC Entertainment Inc. har gått ner 78 procent sedan juni 2021. De har tappat 49 procent i år. Peloton Interactive Inc. är 90 procent lägre än sitt rekord.

Det är en episk nedgång från 2021, när aktieköpare blev berömda efter att ha slagit sig samman på WallStreetBets forum för att försöka pressa professionella investerare ur korta positioner och på annat sätt störta Wall Street-ordern.

Läs även: Daytradern: säljer aldrig med förlust »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS