Dagens PS

Investerare: "Väldigt farligt" med aktier och bitcoin just nu

Den kände bear-investeraren David Tice varnar för en "väldigt farlig" marknad. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 19 juli 2021Publicerad: 19 juli 2021

Aktier och bitcoin är “väldigt farligt” enligt den kände bear-investeraren David Tice – som i stället placerar pengarna i guld. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

David Tice har gjort sig känd för att vara en bear, alltså en investerare som tjänat pengar på att förutspå när marknaden är på väg nedåt. Han sålde sin Prudent Bear Fund under finanskrisen 2008.

Nu varnar han för att läget är sämre än på länge och rekommenderar investerare att hålla sig undan från aktier och bitcoin.

”Marknaden är väldigt överprisad sett till framtida resultat. Vi adderar skulder på ett sätt som vi aldrig har sett förut. Finansmarknaden agerar väldigt konstigt med räntor som faller dramatiskt”, säger han till CNBC.

Särskilt negativ till big tech

Han erkänner att det är svårt att tajma in nästa stora ras, och han är ofta tidigt ute. Tice är dock övertygad om att en härdsmälta på marknaden är oundviklig.

“Det här är en väldigt farlig marknad”, säger han och uppmanar investerare att väga riskerna: Är det verkligen värt att jaga kortsiktiga uppgångar på 3-5 procent när risken är att marknaden dyker 40 procent?

Han är särskilt negativt inställd till de stora techbolagen och FAANG-aktierna, Facebook, Apple, Amazon, Netflix och  Alphabet (Google).

“Mycket pengar har kastats mot Alphabet och Microsoft, Apple och Facebook, Twitter, etc. Kostnaderna ökar i den sektorn.”

ANNONS

Rekommenderar guld i stället för bitcoin

Han har också vänt gällande bitcoin – tidigare på året satsade han på kryptovalutan men fick kalla fötter under våren.

“Vi hade en bitcoinposition när bitcoin var på 10 000 dollar. Men när det kom till 60 000 dollar … Jag tycker att det är väldigt farligt att hålla bitcoin i dag.”

Han rekommenderar i stället för det digitala guldet den vanliga varianten.

”Jag ser en brist på disciplin på de monetära och finanspolitiska marknaderna. Guld är verkligen platsen att vara. Över 5000 år har guld och silver presterat mycket bra som skydd mot fiatpengar.”

“Jag skulle äga guld, särskilt guld- och silverbrytningsföretag. Dessa företag har aldrig varit billigare. Många har multipelsiffror med en siffra men har potentiellt 15 till 20 procent tillväxt i resultat även med detta platta guldpris”, säger han till CNBC.

Läs mer: Guld ”relativt billigt” och kan rusa enligt expert

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS