Nu varnar bankjätten HSBC investerare för att köpa europeiska aktier – här är orsaken till det. Det här har du inte råd att missa.

ANNONS

Den energikris som tornat upp i Europa till följd av kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland gör att europeiska aktier bör undvikas.

Investerare kan sluta leta värdeaktier i Europa, anser HSBC som målar upp dystra makroutsikter för kontinenten.

Normalt är europeiska värdeaktier attraktiva för investerare, det vill säga aktier som går att handla till ett lågt pris i relation till företagens potentiella vinster.

Den globala private banking-toppen Willem Sels på HSBC anser att USA har mer att erbjuda på börsen än Europa, och i sammanhanget nämns tillväxtaktier.

”Vi tycker att tyngdpunkten ska ligga på kvalitet”, säger proffset enligt CNBC.

Han går så långt att han varnar för aktier i Europa som nu kan verka lockande utifrån att de är billiga men där ränterörelserna samtidigt nu är kraftfulla.

Willem Sels är inte den enda som målar den europeiska ekonomin i svart.

”Vi ser en ekonomisk avmattning, längre inflationstryck och större offentliga och privata utgifter för att hantera de kortsiktiga konsekvenserna och de långsiktiga orsakerna till energikrisen”, säger Nigel Bolton på BlackRock Fundamental Equities, enligt CNBC.

Han är dock inte lika rabiat motståndare till aktier i Europa som HNBC:s börsguru utan menar att investerare kan plocka upp aktier i företag som har en konkret plan för att hantera prisökningarna och de stigande räntorna.

ANNONS
ANNONS

Kapitalförvaltarjätten Blackrock, där Nigel Bolton är verksam, har fokus på diversifierade affärsverksamheter i Europa som skyddar bolagen under rådande gaskris.

Här tror Bolton att företag som har större tillgång till nordisk energiförsörjning kommer att klara sig bättre.

Läs även: Mästaren Warren Buffett styr Credit Suisses aktietips [Dagens PS]