Här ska du placera dina pengar just nu, tipsar börsproffs i Dagens Industri.

Tidningens Mats Lundstedt konstaterar i en analys att Köpenhamnsbörsen går starkast av de nordiska börserna och att särskilt ett par aktier utmärker sig som kursraketer.

”Bäst motståndskraft mot covid-19 har Köpenhamnsbörsen uppvisat och storbolagsindexet OMXC25 är nära plus för året. Förklaringen är att flera av de större bolagen i indexet har en defensiv karaktär med inriktning mot basala behov som läkemedel, livsmedel och energi”, skriver Lundstedt som lyfter fram bland annat Novo Nordisk, som uppges ha ett börsvärde på mer än 1 000 miljarder danska kronor.

Köp om du tror på defensiva  aktier

Bolaget sysslar i huvudsak med insulintillverkning och behandling av diabetes och i år är aktien upp med omkring 13 procent, men över tolv månader rör det sig om en uppgång på närmare 40 procent, berättar Di:s aktieexpert.

En annan aktie och som gått ännu bättre på Köpenhamnsbörsen är bioteknikbolaget Genmab, som rusat knappt 30 procent i år och haft en fantastisk börsresa under lång tid, enligt artikeln.

ANNONS
ANNONS

Sedan 2012 har aktiekursen femfaldigast, framgår det.

Allra bäst i år har emellertid medicinteknikbolaget Ambu gått, som enligt Di upplevt ett kursrally på nästan 90 procent sedan årsskiftet.

Även Coloplast, som producerar bland annat katetrar och sårvårdsprodukter, hissas som en riktig kursraket på Köpenhamnsbörsen.

Rådet till dig som gillar defensiva aktier är att satsa på dessa papper på nämnda börs, där reservation dock görs för att värderingen generellt är hög.

”Men höga p/e-tal tycks numera ses om en kvalitetsstämpel och verkar inte skrämma bort aktieköparna”, heter det å andra sidan.