Börsveckan analyserar elva investmentbolag i den senaste utgåvan. Det resulterar i köpråd för Kinnevik, Bure, Latour och Investor medan tidningen ger rådet avvakta för Lundbergs, Spiltan, Volati, Traction, Öresund och Svolder samt lämnar säljråd för Industrivärden.

ANNONS

Kinnevik var något av en favorit i Börsveckans investmentbolagsspecial förra året. Aktien har också levererat bra avkastning. Tidningen tror att det finns mer att hämta här och gillar kombinationen av stabila telekombolag tillsammans med tillväxtinriktade bolag som Zalando. Börsveckan upprepar sitt köpråd för aktien.

Fredrik Lundberg har på senare år seglat upp som en av Sveriges främsta investerare, men nu i slutet har en del innehav som Skanska och Handelsbanken uppvisat problem samtidigt som fastigheter gått trögt på börsen. Tidningen väljer att stå över denna gång och avvaktar med Lundbergs aktie.

Spiltan, med Per H Börjesson som huvudägare och vd, har en fin historia som sträcker sig tillbaka till 1986. De flertalet investeringar bolaget har hamnar dock i skymundan av succéinvesteringen i dataspelsbolaget Paradox som helt dominerar portföljen. Börsveckan ger rådet avvakta.

Investmentbolaget Bure, som rattas av duktige Patrik Tigerschiöld, har uppvisat en fenomenal historisk avkastning och med en stor kassa så finns goda möjligheter att hitta intressanta köpkandidater vid en eventuell sättning på börsen. Tidningen ger köpråd för Bure.

Industrivärden har historiskt sett handlats med en rabatt på nära 20 procent i snitt men den rabatten har krympt den senaste tiden vilket Börsveckan anser är omotiverat givet att portföljen går att kopiera och har mycket cykliska inslag. Tidningen ger rådet sälj aktien.

Latour har samlat ihop en grupp kvalitativa bolag i portföljen och har vid sidan av detta en gedigen industrirörelse som värderas lägre än motsvarande verksamheter på börsen. Börsveckan ser investmentbolaget som en bra sparaktie och rådet blir köp.

Volati hade en svag avslutning på 2017 med en bättre inledning på 2018 med stigande omsättning och resultat. Det är ett steg i rätt riktning, men aktien är inte särskilt billig, bedömer tidningen som trots kursraset väljer att avvakta.

Familjen Stillströms Traction sitter och ruvar på en kassa uppgående till närmare hälften av substansen. Sannolikt väntar man in en sättning på börsen innan man köper något, men det börjar brinna i fickorna. Bolaget har inte kunnat slå index de senaste fem åren. Börsveckan avvaktar med aktien.

ANNONS
ANNONS

Investor har gjort mycket rätt och lär också fortsätta så. Med en relativt stor andel onoterade innehav där det finns förbättringspotential och en hög substansrabatt så ser tidningen ett köpläge.

Öresund handlas strax över substansen och tyvärr har bolaget tappat en hel del gentemot index det senaste året. Börsveckan gillar bolaget, men inte värderingen och rådet blir att avvakta.

Svolder har historiskt sett kunnat uppvisa en god totalavkastning men för närvarande ligger substansrabatten i linje med vad den brukar ligga på samtidigt som tidningen inte riktigt lockas av portföljen och rådet blir därför avvakta.