Astra Zeneca-aktien steg på Stockholmsbörsen efter bolagets nya framgångar i sin vaccinstudie. Snart finns alla vaccinen i Sverige och hela befolkningen kan vaccineras.

Enligt Astra Zenecas vd Pascal Soriot ska bolagets vaccin nu ska ha en effektivitet på 95 procent och ge ett hundraprocentigt skydd mot allvarlig covid-19.

Det gör att Astra Zeneca nu kan mäta sig med både Moderna och Pfizer-Biontech.

Aktien steg

Som Dagens PS rapporterade om så ledde Pascal Soriots uttalande, tillsammans med medieuppgifter om att Storbritannien kan komma att godkänna Astra Zenecas vaccin inom de närmaste dagarna, till att aktien steg rejält under måndagen.

Sverige fick sina första doser av Pfizer-Biontech-vaccinet under helgen. Tillsammans med Modernas vaccin, som redan används i USA, och Astra Zenecas vaccin – så räknar regeringens vaccin-samordnare Richard Bergström med en kapacitet på 430 000 doser i veckan till Sverige.

ANNONS
ANNONS

”Om CureVac och Johnson & Johnson också når ett godkännande så beräknar jag att vi kan erbjuda vaccin till hela Sveriges vuxna befolkning innan midsommar”, säger Richard Bergström till Di. 

Positivt inställd

Även Malin Parkler, vd för Pfizer i Sverige, är positiv inför den närmaste framtiden.

”Nu lämnar vi över till Sverige och regionerna att genomföra vaccinationerna. Från vårt håll känns det bra att vi är i gång och att vi kan leverera.”

Läs mer: Astra: Vårt vaccin biter på muterat virus