Stiftelsen Allbrights senaste rapport visar att fler kvinnor tar plats i börsbolagen, trots det ökar ojämställdheten i de svenska företagen.

ANNONS

Även om fler kvinnor får makt i de svenska börsbolagen, så äger kvinnor mindre än en procent av det totala aktievärdet i bolagen som de är verksamma i, enligt stiftelsen Allbrights nya rapport som även visar att börsens ojämställda bolag är fler än någonsin.

”Orsaken tycks vara att majoriteten svenska börsbolag saknar konkreta verktyg för att verkligen bygga mångfald på riktigt. Först när affärsmålet diversifiering uttryckligen står i årsplanerna, lär svenska bolag ha möjlighet att nå den affärsnytta och innovation som bolagen så hett efterfrågar”, skriver Allbright.

Män äger 99 procent av aktierna i börsbolagen

Av rapporten framgår att 99 procent av aktieägandet i de egna bolagen innehas av män.

Däremot har börsbolagen fått fler kvinnliga vd:ar. Det är ett trendbrott.

”Aldrig har så många kvinnor lett svenska börsbolag, en ökning från 35 till 43 vd:ar. Totalt utgör vd-kvinnorna 12 procent av börsens vd:ar”, konstaterar Allbright, som välkomnar och ser positivt på den utvecklingen.

Mer nedslående är att styrelsen, enligt kartläggningen, sällan tänker nytt när operativa chefer ska bytas ut. I nio fall av tio går vd-jobbet till män.

Arbetat med mer jämställda börsbolag har dock stannat av, enligt undersökningen.

För tredje året i rad utgör bolagen med jämn könsfördelning i ledningsgruppen 19 procent av börsens bolag. Flest jämställda bolag hittas inom branschen hälsovård.

ANNONS
ANNONS

Årets lista toppas av gruvbolaget Lucara Diamond och fastighetsbolaget Wihlborgs Fastigheter.

Här kan du läsa Allbright-rapporten i sin helhet (pdf): ”Affärskvinnor trotsar pandemin”.

Läs även: Fastighetsbranschen föredömligt jämställd [Dagens PS]