På måndagsmorgonen spreds ett förfalskat foto av en explosion nära USA:s försvarsdepartement Pentagon och aktiemarknaden påverkades.

ANNONS

På måndagsmorgonen, strax efter klockan 10 i New York, när en falsk bild spreds på sociala medier, sjönk terminskontrakten på S&P 500 med cirka 0,3 procent, rapporterar Bloomberg.

Indexet återhämtade sig snabbt

När nyheter om att bilden på en explosion nära Pentagon var falsk kom, återhämtade sig indexet snabbt. Det här kan vara det första fallet då en AI-genererad bild påverkat aktiemarknaden.

Det falska fotografiet dök först upp på Facebook och visade en stor rökpelare som Facebookanvändare hävdade var nära USA:s militärhögkvarter i Virginia.

Bilden spreds snabbt från Facebook till Twitter-konton och miljontals följare, däribland det ryska statskontrollerade nyhetsnätverket RT.

Officiella konton dementerade bilden

En tjänsteman vid Pentagon skrev i ett mejl till Bloomberg att det inte förekom några rapporterade incidenter på måndagsmorgonen.

ANNONS
ANNONS

Polisen i Arlington County, där Pentagon ligger, skrev i en tweet att någon incident eller explosion inte inträffat vid Pentagon.

När officiella källor dementerade bilden påpekade folk att den kan ha skapats av artificiell intelligens, AI.

Tweets raderades och korrigerades

När fakta kom fram började Twitterkonton som spridit bilden radera sina tweets eller sprida korrigeringar, RT raderade sin tweet med bilden.

Bildens ursprung är oklart, men spekulationer om att den genererats av AI ökar oron för att framväxande teknik som gör det lätt att skapa falska bilder och annat innehåll kan öka spridningen av desinformation.

Facebook blockerade inlägget

Det Facebook-konto som först publicerade bilden tillsammans med andra inlägg relaterade till konspirationsgruppen Qanon, lade till en etikett med orden ”falsk information” i inlägget.

ANNONS
ANNONS

Facebook blockerade åtkomsten till inlägget och skrev att bilden hade kontrollerats av oberoende faktagranskare, det skriver Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tekniken för att upptäcka deep fakes släpar efter [Dagens PS]