UPPDATERAD: Nasdaq har på grund av tekniska problem stoppat handeln på alla dess börser i Norden och Baltikum under fredagsmorgonen. Nu meddelar börsoperatören att handelsdagen förlängs.

Det tog bara 4 minuter innan Nasdaqs börser i Norden och Baltikum åter stoppades på fredagseftermiddagen efter att handeln hade stoppats vid 11.00-tiden och återupptagits vid 13.00. Di rapporterar att det breda OMXS-index stod 0,3 procent upp när Nasdaq återigen drog i nödbromsen.

I en kommentar konstaterar tidningens Johan Wendel att börsoperatörens planerade halvdag i stället blev ett helfiasko.

”På ett sätt har Nasdaq tur i oturen i och med att stoppet sker just i dag /…/ Hade stoppet inträffat förra fredagen – en av de rapportintensivaste dagarna på hela året – hade det varit en fullständig katastrof”, skriver han.

Vid 12.30-tiden preciserade Nasdaq sina uppgifter och meddelade att dagens handel nu förlängs en timme fram till klockan 14.00. En öppningsauktion ska hållas klockan 12.50, följt av löpande handel från klockan 13.00 då börsen egentligen skulle ha stängt inför Allhelgonahelgen. 

Det var strax efter klockan 11.00 som problemen började, rapporterar Dagens Industri, och vid 11.50 var handeln ännu inte igång. Även Baltikum påverkas av stoppet, skriver Veckans Affärer.

ANNONS
ANNONS

Mellan börsens öppning och fram till runt 11.30 fanns tekniska problem i systemet, men en del ordrar gick igenom. Efter detta beslutade Nasdaq att helt släcka ner systemet. Johan Tidestad, kommunikationschef på digitala banken Nordnet säger i en kommentar till Dagens Industri att många av ordrarna som lagts av kunder har fått statusen ”pending”.

”Just nu är det en osäkerhet hos alla mäklare om de order som skickats in av deras kunder ligger på börsen eller inte”, säger han till tidningen.