Expert spår "game over" för Kinabolag i USA

Uppdaterad: 15 dec. 2021Publicerad: 15 dec. 2021
game over USA
Kinesiska bolag väntas att bli utestängda från börsen i USA, det är "game over" för bolagen, spår kapitalförvaltare. (Foto: TT)

Kinesiska bolag väntas att bli utestängda från börsen i USA, det är “game over” för bolagen, spår kapitalförvaltare.

ANNONS
ANNONS

David Loevinger från TCW Group räknar med att kinesiska bolag som är noterade på USA-börsen sannolikt kommer att stängas av från de amerikanska kapitalmarknaderna de kommande tre åren, det är “game over” för de kinesiska bolagen, säger den globala kapitalförvaltaren, enligt CNBC.

Han tror att kinesiska företag inte kommer att listas i USA 2024 och bakgrunden är de ökade spänningarna mellan Peking och Washington.

CNBC berättar att amerikanska tillsynsmyndigheter kan förbjuda utländska USA-noterade företag från börshandel om bolagen inte uppfyller kraven på att lämna ut revisionsinformation vid förfrågan.

Ser ingen lösning i närtid

“Jag tror bara inte att Kinas regering kommer att ge amerikanska tillsynsmyndigheter fri tillgång till interna revisionsdokument från kinesiska företag”, säger David Loevinger och tillägger att syftet med denna granskning från USA är att skydda amerikanska marknader från bedrägerier.

Med tanke på den misstro som finns mellan regeringen i USA:s och Kinas kommunistregim och gnisslet i de bilaterala förbindelserna bedömer David Loevinger att inte finns en “chans att vi kommer lösa detta under de närmaste åren”.

ANNONS
ANNONS

Återvänder till Hongkong

“Så verkligheten är, tror jag, 2024, att de flesta kinesiska företag noterade på amerikanska börser inte längre kommer att listas i USA. De flesta kommer att dra tillbaka till Hongkong eller Shanghai,” sade Loevinger till CNBC:s Street Signs Asia.

Den kinesiska taxiapptjänsten Didi meddelade nyligen att den tänker avnotera sig från USA-börsen, mindre än sex månader efter noteringen, och i stället notera aktierna på Hongkongbörsen.

Enligt artikeln är många av Kinas största internetföretag redan dubbellistade, förutom i USA även i Hongkong.

Bland dessa bolag nämns e-handelsjätten Alibaba och konkurrenten JD.com, men även sökmotorbjässen Baidu, spelföretaget NetEase och sociala medieföretaget Weibo.

USA svartlistar ytterligare åtta Kinabolag

Financial Times berättar på onsdagen med hänvisning till två källor att USA svartlistar ytterligare åtta kinesiska bolag, däribland världens största tillverkare av kommersiella drönare, DJI.

Enligt USA är DJI och de övriga kinesiska bolagen involverade i övervakningen av den muslimska folkgruppen uigurer i Xinjiangprovinsen.

Sedan tidigare finns 60 kinesiska bolag på USA:s svarta lista, som innebär ett förbud för amerikanska investerare att köpa aktier i bolagen.

Läs även: Chefsekonom varnar för stagflation i Kina

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.