Senior strateg konstaterar att spararna ”helt enkelt tappat tålamodet”.

ANNONS

Det är klädjätten H&M som lockar allt färre aktiespekulanter, skriver Dagens Industri (obs, inloggning krävs) och uppger att H&M-aktien förlorade flesta aktieägare under fjolåret (drygt 23.000) och att aktien i år tappat ytterligare närmare 6.000 ägare vilket gör den till det bolag som mistat näst flest aktieägare hittills i år efter MTG, som knoppats av från Nordic Entertainment Group vilket fått effekten att många aktieägare lämnat.

När det gäller H&M säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, till Di att det finns goda skäl till varför spararna överger den tidigare så folkkära aktien.

”H&M har varit en besvikelse för många sparare. Aktien har också gått knackigt under många år och många har helt enkelt tappat tålamodet och sålt”, säger hon och menar att ”mer lockande placeringar” attraherar spararna.

Penningtvättsanklagade Swedbank med nye ordföranden, den före detta S-statsministern Göran Persson, har fått 67.000 nya aktieägare, berättar Di.

Därmed tar banken täten bland storbolagen på börsen som aktiespararna flockas kring.

ANNONS
ANNONS

Penningtvättsskandalen har gjort att Swedbanks aktie rasat 36 procent i år och banken har i dag 366.000 aktieägare, enligt Holdings som Di refererar till.

Maria Landeborn tror att flykten till Swedbank hänger ihop med en ”väldigt hög direktavkatsning” och att aktieplacerare upptäckt att läget att kliva in är gynnsamt.