Avanzas aktie kan ha sprungit i väg lite väl mycket när priskrig och höga kostnader hotar aktien, skriver Dagens industri.

ANNONS

Tidningen konstaterar att aktien har dubblats senaste året och att courtagenettot rusade under första kvartalet på rekordhög marknadsaktivitet från coronapandemin. Resultatet för Q1 blev 305 miljoner kronor, att jämföra med hela fjolårsvinsten på 447 miljoner kronor.

Men årets förväntade storvinst på 759 miljoner kronor väntas sjunka tillbaka efterföljande år. Det kombinerat med att Avanza möter konkurrens inom fondprovisioner från nya aktörer som Savr och de senaste åren har haft svårt att få till resultathöjningar på grund av även högre kostnader, gör att man anser att aktien kan ha prisat in för mycket i förväg. Det ökar risken för bakslag.

Och så tycker Penser

Erik Penser Bank anser att samtidigt Avanza-aktien är värd 115 kronor även om de höga courtagevolymerna består och mäklarfirman initierar ett trading sell på aktien.

Nätmäklaren har hittills gynnats av volymökningarna, vilka fortsatt är på höga nivåer men har börjat falla under april och maj. Bedömningen är att även Q2 blir ett starkt kvartal men att det därefter blir svårare att hålla uppe vinsttillväxten sett till att även kostnaderna ökar 9-10 procent per år.

ANNONS
ANNONS

”Även om volymer stannar på höga nivåer och avgifter inte pressas ner handlas Avanza på PE 28 på 2021 vilket är över aktiens långsiktiga värdering om PE 25”, skriver Penser.