NCC lockar till köp nu när bolaget knutit till sig Tomas Carlsson från Sweco som ny vd, skriver Dagens Industri.

ANNONS

Tomas Carlsson är en bekant till NCC efter att ha tillbringat 23 år med företaget, innan han för drygt fem och ett halvt år sedan valde att gå över till Sweco. Där blev det succé och under hans tid steg Sweco-aktien med 197 procent, mot börsens 74 procent.

För NCC har utvecklingen på börsen varit betydligt sämre, särskilt det senaste året. Totalt har man backat 32 procent på bland annat svag utveckling inom två affärsområden, byggverksamheten Building och infrastrukturdelen. I de övriga har det gått klart bättre.

Enligt Di har den svaga utvecklingen inom de första två affärsområdena knappast något att göra med att det rent strukturellt är svårt att åstadkomma lönsamhet. Istället är det snarare så att att företagit tagit på sig höga risker med för dålig projektkontroll.

Med Tomas Carlsson som vd väntas nu en rejäl översyn av projekten, bedömer Di.

Enligt Di är den stora potentialen i NCC-aktien att man lyckas nå marginalmålet för bygg- och infrastrukturdivisionen.

”Når man dit samtidigt som industridelen bara presterar samma resultat som 2017 och den egna projektverksamheten levererar vinst på snittet för de senaste fem åren, 442 miljoner kronor, skulle vinsten per aktie bli 18 kronor enligt Di:s beräkningar och p/e-talet låga 9. Det skulle innebära rejäl uppsida i aktien”, skriver tidningen.

ANNONS
ANNONS

NCC lockar även med att balansräkningen är stark och att direktavkastningen nu ligger på höga 5,5 procent, ett tecken på att aktien är nedpressad.

I samband med Tomas Carlsson tillträde köpte han aktier för 2,1 miljoner kronor samt nästan 300 000 köpoptioner. Det är ett tecken på pilotskolan och en signal för köp, uppger tidningen.