Allt fler av våra högsta politiker investerar i aktier. Samtidigt är det fortfarande få som lägger pengarna på det svenska näringslivet.

ANNONS

Di har gått i genom riksdagsledamöternas tillgångar och anmälda innehav av aktier – som visar att 43 av riksdagens 349 ledamöter äger aktier som överstiger 94 600 kronor i ett enskilt bolag, vilket är gränsen för när ledamöterna måste uppge att de äger en aktie.

Antalet ökar men är fortfarande lågt –  bara drygt 12 procent av riksdagens ledamöter har anmält aktieinnehav.

Investor ligger i topp, följt av Volvo. Bland utländska aktier är det Apple som svenska ledamöter helst investerar i.

Moderaterna leder

Sammanlagt finns 126 bolag är representerade i riksdagens aktieportföljer och Moderaterna leder ligan av politiker med aktieinnehav med 14 ledamöter, följt av Sverigedemokraterna med nio och Socialdemokraterna med åtta.

Bland Miljöpartiet är det bara Mats Berglund som har aktier, och ledamoten har satsat på Apple, Tesla och vindkraftbolaget Eolus Vind.

Det enda partiet som inte har någon ledamot med aktieinnehav är Västerpartiet.

Den som tror starkast på aktier som investeringsform är Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Han har 36 bolag i portföljen, med ett minsta möjliga värde på 3,4 miljoner kronor.

Fler borde investera 

Sverigedemokraternas vice gruppledare i näringsutskottet, Mattias Bäckström Johansson, kommer på andra plats med sina 27 aktier, med ett värde på minst 2,5 miljoner kronor. Han tycker det är konstigt att inte fler politiker investerar i aktier.

ANNONS
ANNONS

”Att man själv har en exponering mot börsen gör att man har en bättre förståelse hur skatter, arbetstillfällen och annat hänger ihop med näringsliv och samhället i övrigt”, säger Mattias Bäckström Johansson till Di..

Läs mer: Aktierna som Warren Buffett storsatsar på