Svaga kassaflöden och hög skuldsättning är en oaptitlig cocktail när de billiga pengarna sinar och konjunkturen vänder ned. Det skriver Dagens Industri i onsdagens utgåva och pekar ut fem rysare på en frostig börs: Starbreeze, Serneke, Eltel, Munters och Gränges.

ANNONS

Starbreeze har fallit med 85 procent sedan april och de dåliga nyheterna har kommit på löpande band, vilket syns i att aktien handlas till 40 procent av eget kapital. ”Får Starbreeze inte ihop en nyemission kan det bli blodigare än de tv-spel man försöker sälja”, skriver tidningen.

Byggbolaget Serneke är trots kursnedgången en aktie som bör undvikas och som knappast kommer att gynnas av ett strängare finansieringsklimat, en punkterad bostadsbubbla eller en svagare konjunktur, anser Dagens Industri.

Installationsbolaget Eltel framstår enligt tidningen som skräckexemplet bland de senaste årens nyintroduktioner på Stockholmsbörsen. Bolaget är trots en räddningsemission på 1,5 miljarder kronor i fjol högt skuldsatt och kassaflödet är kraftigt negativt.

Avfuktningsbolaget Munters har också gått i helt fel riktning sedan börsnoteringen för 18 månader sedan och är ett av börsens högst skuldsatta bolag. ”Blir det ytterligare ett svagt kvartal väntar rimligen en nyemission”, skriver Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Aluminiumvalsaren Gränges börsnoterades för fyra år sedan och framstår lite av ett kvalitetsbolag i denna samling, enligt tidningen som dock tycker att det är läge att ta det säkra före det osäkra och sälja aktien.