Börsklippare surfar på svag krona

Uppdaterad: 25 maj 2018Publicerad: 25 maj 2018
De största svenska fondbolaget ökar vinsten med omkring 25 procent
De största svenska fondbolaget ökar vinsten med omkring 25 procent

Så här går det till när de tjänar pengar på den klena, svenska valutan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Privata Affärer uppger att den allt svagare svenska kronan är tacksam för placerare i globala aktier.

Fondsparare med horisont mot Nordamerika, Europa och en del tillväxtmarknader drar också fördel av valutaeffekterna, liksom branschfonder med inriktning mot it, framgår det av artikeln.

Fram till mitten av maj har ett globalt aktieindex i lokal valuta gått upp med drygt 2 procent. Samtidigt har det ökat med omkring 8 procent omräknat i svenska kronor, uppger tidningen med hänvisning till de placeringstips som Investment Strategy inom SEB levererar till sina kunder.

SEB förväntar sig emellertid att förhållandet kan komma att ändras snart – och under resten av året – vilket innebär att valutaeffekterna blir negativa för globala, svenska börsinvesterare.

“Under det senaste året har valutarörelserna varit kraftiga. USA-dollarn har pendlat mellan 7,85-8,91 kr, och euron noterades som lägst i 9,47 kr och toppade på 10,65 kr. Även för flera valutor i tillväxtländerna, till exempel den ryska rubeln, har rörelserna varit stora”, framhåller SEB i sina placeringstips, enligt Privata Affärer.

För er som håller er till börsen på hemmaplan finns det också möjligheter till klipp. I går berättade Dagens PS – med hänvisning till Di – om en knapp handfull aktier i vårdsektorn som bedöms värda en chans.

Där till berättade vi om en it-aktie där “stabila utdelningar” utlovas till aktieägarna. I ett annat bolag, verksamt i it-säkerhetsektorn, är dock rådet till aktiesparare att avvakta – det är inget köpläge i kursförloraren, konstaterar proffsen.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS