De statliga AP-fonderna fintade bort småspararna i bioteknikbolaget Saniona i en ful räd.

ANNONS

Dagens PS har tidigare berättat om bioteknikbolaget Saniona och om småspararnas Facebookgrupp där aktiens utveckling diskuteras.

Det har funnits stora förväntningar på att aktiekursen kan komma att både fem- och tiodubblas inom något år.

Men nu har statens AP-fonder, framför allt Andra AP-fonden, som Saniona hoppades på skulle bli en långsiktig institutionell ägare, agerat på ett sätt som gjort att aktiekursen rasat ner i källaren.

Saniona sålde nytryckta aktier med 45 procents rabatt, vilket innebar en utspädningseffekt på 50 procent, i samband med en riktad nyemission.

Har dumpat nästan hela sitt Saniona-innehav

Bland köparna fanns Andra, Tredje och Fjärde AP-fonderna och redan efter en månad hade AP-fonden dumpat i princip hela innehavet, berättar Dagens Industri i fredagens pappersutgåva (obs, inloggning krävs) och uppger att det fått kursen i Saniona, listat på Stockholmsbörsens småbolagslista, i fritt fall.

ANNONS
ANNONS

”Vi är besvikna och det var inte därför som vi tog dem ombord”, säger Sanionas amerikanska vd Rami Levin till Nyhetsbyrån Direkt.

Det är småspararna som är de stora förlorarna på den överraskande räden, framgår det, och Rami Levin förklarar för Dagens Industri att Saniona kunde ha valt att gå till andra europeiska institutioner men att man utgick från att AP-fonderna skulle vara långsiktiga.

Andra AP-fonden tankade 1,9 miljoner aktier i Saniona vid den riktade nyemissionen, enligt Jonas Eixmann, chef för svenska aktier på Andra AP-fonden.

Det säger han till Di och berättar att ”mellan hälften och två tredjedelar” av aktieposten kort därefter såldes.

Sålde snabbt och cashade hem vinsten 

Och det handlade kort och gott om ett snabbt vinstklipp. Di berättar att teckningskursen i nyemissionen i Saniona var 18,50 kronor och att den volymviktade snittkursen sedan dess är drygt 31 kronor.

ANNONS
ANNONS

”Det är en olycklig omständighet och jag förstår att man kan vara besviken på det, absolut”, säger Jonas Eixmann på Andra AP-fonden till Di, där han även menar att AP-fonden ibland måste ”rebalansera” sina portföljer, även om det som skett ”ser lite märkligt ut”.

”De gick in på en extrem rabatt och flippade aktierna skoningslöst”, säger Jonas Bohr, som är långsiktig ägare i Saniona, till Di och ifrågasätter AP-fondens etik och moral.

Även Tredje AP-fonden har sålt aktier i bioteknikbolaget till småspararnas olycka, framgår det.