Det är dags för sparare att dra öronen åt sig, menar Swedbanks aktiechef Fredrik Warg. Han pekar ut ett antal bolag som står inför tuffa tider, och där det är lönsamt att sälja nu. Och biotekniksektorn gör man klokt att strunta i helt.

ANNONS

Trots att 80-85 procent av bolagen på den svenska börden har kommit med starkare rapporter än väntat, så sjunker ändå värdet på aktierna i många sektorer. ”Det man kan ta fasta på är att bolag med hög värdering, p/e-tal över 30, mår inte bra i den här miljön på marknaden”, säger aktiechef Fredrik Warg till Dagens Industri.

De högt värderade bolagen behöver sparare vara försiktiga med nu, menar han. Han pekar bland annat ut kasinobolaget Evolution, som sjunker efter torsdagens rapport.

På grund av risken med övervärdering säger Fredrik Warg också att man bör undvika hela biotekniksektorn, eller i alla fall vara ”försiktig” med den.

De starkaste säljkandidaterna just nu är bolag som inte kommer att leva upp till förväntningarna. Förutom Evolution nämner Fredrik Warg teknik- och industriföretaget Indutrade och ICA Gruppen. Aktierna har gått upp för båda och förväntningarna är höga, men i överkant i förhållande till vad bolagen kan leverera. Om ICA Gruppen säger Fredrik Warg:

”De var en stor vinnare på hemmatrenden under pandemin, men tuff konkurrens ger ett svårt 2022 sett till kursutvecklingen, och man har även utmaningar med lönsamheten inom e-handel.”

ANNONS
ANNONS

Den som vill köpa bör i stället satsa på bolag som ligger lågt nu, tycker Warg. Han nämner SKF, AB Volvo och Skanska.

Läs också:

Experten varnar för tillväxtbolag – hög risk [Dagens PS]
Börshandeln i oktober kan bli den bästa sedan 2015 [Dagens PS]